Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Lokše s májovou brynzou, křupavou slaninou a jarní cibulkou
Lokše s májovou brynzou, křupavou slaninou a jarní cibulkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Lokše s májovou brynzou, křupavou slaninou a jarní cibulkou

4.5/5 Počet hodnocení: 2
Do hodiny Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2906 kcal
Bílkoviny 109 g
Sacharidy 202 g
Tuky 182 g
Vláknina 1 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Bramborové placky oblíbené v kuchyni západního Slovenska a jižní Moravy jsme tentokrát osvěžili jarními ingrediencemi, se kterými se skvěle doplňují. Vychutnejte si jemné lokše potřené májovou brynzou smíchanou se zakysanou smatanou a posypané křupavou slaninou a jarní cibulkou.

Suroviny

moučné (varný typ C)
sůl
pepř
čerstvě mletý
brynza 250 g
májová
jarní cibulka 1 svazek
mouka špaldová hladká 125 g
+ navíc na pomoučnění
pažitka 1 svazek
nasekaný nadrobno

Postup

1

Brambory uvařte ve slupce v hrnci s osolenou vodou doměkka, sceďte a nechte zcela vychladnout (tento krok můžete udělat den předem).

2

Mezitím anglickou slaninu nakrájejte na drobné kostičky a opečte ji v pánvi, aby se z ní vyškvařil tuk. V misce promíchejte májovou brynzu se zakysanou smetanou dohladka. Jarní cibulku nakrájejte šikmo na tenká kolečka.

3

Vychladlé brambory oloupejte a nastrouhejte najemno do mísy. Přidejte špetku soli a 100 g mouky a rukama vypracujte hladké těsto – podle potřeby přidejte další mouku, těsto by mělo být kompaktní, ale měkké. Rozdělte jej na 8 stejných dílů a na pomoučněné pracovní ploše je rozválejte na tenké placky.

4

Placky opékejte nasucho na rozehřáté pánvi z obou stran dozlatova, když se začnou vzdouvat, je čas je obrátit. Opečené lokše pomažte mašlovačkou vypečeným tukem z anglické slaniny a skládejte na sebe.

5

Lokše servírujte potřené brynzovou směsí, s anglickou slaninou, jarní cibulkou a posypané pažitkou a čerstvě mletým pepřem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/5

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč