Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Losos v bylinkové krustě s krevetovým máslem
Losos v bylinkové krustě s krevetovým máslem
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Losos v bylinkové krustě s krevetovým máslem

5/5 Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6107 kcal
Bílkoviny 380 g
Sacharidy 308 g
Tuky 349 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Lososový filet pečený vcelku působí vskutku luxusně. A co teprve, když přidáte ještě křupavou krustu z čerstvých bylinek a aromatické krevetové máslo – sváteční oběd jako ze žurnálu. 

Suroviny

sůl 2 PL
hrubá + běžná sůl
koriandrová semínka 2 ČL
nasucho opražená a podrcená
losos 1,5 kg
filet s kůží
zámecké, větší přepůlené
máslo 150 g
změklé, na kostičky
krevety 70 g
drobné, loupané a vařené
ze 2 citronů
Na bylinkovou krustu
petrželka ½ svazku
hladkolistá, nahrubo nasekaná
kopr ½ svazku
nahrubo nasekaný
hořčice mletá 1 PL
v prášku, k dostání v internetových delikatesách
pepř ½ ČL
drcený
jemně nastrouhaná z 1 citronu
kapary 50 g
opláchnuté a okapané
strouhanka 150 g
z bílého pečiva
olivový olej 3 PL

Postup

1

Smíchejte hrubou mořskou sůl s drcenými semínky koriandru a posypte směsí filet lososa. Zakryjte a uložte na 1 hodinu do chladu, pak opatrně opláchněte pod studenou vodou a osušte kuchyňskými papírovými utěrkami. 

2

Brambory vydrhněte, v osolené vodě je uvařte doměkka a slijte.

3

Rozehřejte troubu na 200C° (horkovzdušnou na 180°C). Petrželku, kopr, práškovou hořčici, drcený pepř, citronovou kůru a špetku soli vložte do sekáčku a několika pulzy rozmixujte, aby se všechny přísady propojily. Přidejte kapary, strouhanku a olej. Společně rozmixujte na hmotu podobnou drobence.

4

Lososa položte kůží dolů do velké zapékací nádoby a přitiskněte na něj směs strouhanky a bylinek. Kolem rozložte brambory, na každou položte kousíček másla a podle chuti lehce osolte. Vložte do trouby a pečte 20 minut. 

5

Zbylé máslo smíchejte s krevetami. Vyndejte zapékací nádobu z trouby, rozprostřete na brambory máslo s krevetami a vraťte na 5 minut do trouby. Pak vyjměte, pokapejte podle chuti citronovou šťávou a podávejte.

Fotografie i recept převzaty z Olive Magazine.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/1

Apetit magazín