Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Nejlepší koblihy
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.9/5 Počet hodnocení: 131
Více než dvě hodiny Pro zkušené 20 koblih

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6503 kcal
Bílkoviny 150 g
Sacharidy 483 g
Tuky 411 g
Vláknina 67 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Koblihy jsou globálně proslulé sladké pečivo a zároveň i naším národním pokladem. Osvojte si recept na koblihy a váš kuchyňský repertoár vyloženě zbohatne! Nadýchané smažené těsto je plné lahodné domácí zavařeniny a toto spojení představuje nejen luxusní dezert, ale také senzační sladký hlavní chod.

Suroviny

lze nahradit polohrubou moukou + na podsypání
rum 3 PL
mléko 250 ml
vlažné
sůl 1 špetka
nastrouhaná z 1 citronu
olej 250 ml
na smažení
jahodová zavařenina 250 g
nebo jiná zavařenina, nejlépe domácí
nejlépe s vanilkou, na poprášení

Postup

1

V misce nebo hrnku rozetřete droždí se lžící cukru a mouky. Zřeďte čtyřmi lžícemi vlažného mléka. Kašičku dejte na teplé místo asi na čtvrt hodiny kynout; směs začne pěnit.

2

V míse utřete máslo se zbylým cukrem do pěny a postupně zatírejte jeden po druhém žloutky.

3

Pak vlijte vzešlé droždí, rum, přidejte sůl, nastrouhanou citronovou kůru, mouku a s mlékem zpracujte na hladké a vláčné těsto. Mísu přikryjte a nechte na teplém místě asi tři čtvrtě hodiny kynout.

4

Na lehce pomoučněné pracovní ploše těsto rozválejte na asi centimetr silnou placku. Sklenkou naznačte kolečka – těsně vedle sebe, aby vám nezbylo moc odkrojků.

5

Na polovinu koleček naklaďte lžičkou trochu zavařeniny (nedávejte jí moc, koblihy by při smažení šly ke dnu), zbylá kolečka dokrojte. Položte na zavařeninu, okraje důkladně přitlačte a ještě jednou vykrojte skleničkou. Okraje budou hladké a pevně spojené.

6

Pak koblihy lehce poprašte moukou a nechte na utěrce ještě asi čtvrt hodiny kynout.

7

Tuk rozehřejte v menším hlubším kastrolu. Vhoďte do něj drobek pečiva; pokud tuk začne prskat, je už dost horký.

8

Opatrně vkládejte koblihy, smažte je z obou stran dozlatova (asi pět minut) a vyjímejte drátěnou naběračkou.

9

Nechte na vrstvě ubrousků okapat přebytečný tuk a podávejte pocukrované.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/2

Komentáře

07.03.2009 09:49
Byly to mé první koblihy. S těstem jsem se nepárala - všechno jsem nasypala-nalila do domácí pekárny a zapla program "Těsto". Koblihy byly výborné!!!
14.09.2007 08:17
Recept se nachází v č.2/07, str.59

Apetit magazín