Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pórková polévka s brokolicí a modrým sýrem

Pórková polévka s brokolicí a modrým sýrem

4.3/5 Počet hodnocení: 12
Do 10 minut Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1690 kcal
Bílkoviny 69 g
Sacharidy 97 g
Tuky 94 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zelenina, kterou v některých zemích považují i za koření, je skutečnou hvězdou zimní kuchyně. 

Suroviny

olivový olej 2 PL
nahrubo
pórek 1 ks
jen světlá část, nahrubo
oloupaná, nahrubo
česnek 2 stroužky
drcené
vývar kuřecí 1 l
lze nahradit zeleninovým
(nebo jen další vývar + 1 lžička bílého vinného či jablečného octa)
velká, včetně stonku, nahrubo, (nebo 500g mražené)
rozdrobený
sůl
pepř
čerstvě mletý
mandle plátky 2 hrsti
opražené
petrželka
lze nahradit krutony, k podávání

Postup

1

Ve velkém rendlíku na středním ohni rozehřejte lžíci oleje. Vsypte cibuli, pórek, bramboru a česnek. Míchejte a opékejte 5 minut, až cibule změkne.

2

Potom buď podlijte vínem a 2 minuty vařte, aby se tekutina zredukovala na polovinu, pak přilijte vývar a přidejte brokolici. (Víno můžete vynechat a jeho množství nahradit vývarem a 1 lžičkou octa. Zalijte jím cibuli a pak vložte brokolici.)

3

Potom zesilte oheň a přiveďte k varu, pak oheň zmírněte a zvolna vařte asi 10-15 minut, aby brokolice změkla. Odstavte a nechte asi 10 minut chladnout.

4

Přidejte polovinu sýra a rozmixujte dohladka. Prohřejte na mírném ohni a už nevařte. Osolte.

5

Rozdělte do misek a podávejte posypané mandlemi, zbývajícím sýrem a petrželkou. Pokapejte zbylým olejem a opepřete. Podle chuti podávejte s tousty nebo s krutony.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/12

Apetit magazín