Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.2/5 Počet hodnocení: 16
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4664 kcal
Bílkoviny 246 g
Sacharidy 86 g
Tuky 354 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Omáčka šéfkuchaře Oldřicha Sahajdáka z restaurace La Degustation.

Suroviny

sůl
slunečnicový olej 1 PL
oloupaná, rozčtvrcená
šunka 300 g
pražská, na plátky
máslo 280 g
rajče 10 ks
větší, na čtvrtky, klidně i přezrálé, popraskané + 1 přepůlené
pepř bílý 10 kuliček
suché
300 ml
základní bílá omáčka viz recept

Postup

1

ZAČNĚTE MASEM
Telecí maso zbavte šlach a tučných částí, odřezky dejte stranou na vývar. Pěkné kousky masa, takzvané ořechy, nechte jen tak, šlachovitější nebo tenčí plátky zabalte a svažte provázkem. Maso hodně osolte, na pánvi rozpalte jednu až dvě lžíce slunečnicového oleje a telecí na něm zprudka opečte.

2

OPÉKEJTE
Až se maso zatáhne, přidejte k němu přepůlené rajče, cibuli a natrhejte k němu 100 g šunky. Po deseti minutách přendejte maso se zeleninou do pekáčku a přikryjte propíchaným alobalem, to aby se maso nedusilo. Pečte 3 hodiny – nejprve při 170 °C, pak při 150 °C.

3

PODUSTE RAJČATA
Nyní připravte rajskou omáčku. Na pánvi rozpalte 150 g másla, přidejte pokrájená rajčata, 100 g šunky a opékejte 7 minut, poté přiklopte a nechte na ohni dalších 15 minut; rajčata by se měla rozdusit. Pokud se vám přismahnou, přilijte 100 ml vody a povařte.

4

PŘECEĎTE PŘES PLENU
Poté rajčatový základ přeceďte přes navlhčenou dětskou plenu nebo gázu. Můžete ji i zakroutit a obsah stlačit. Zatímco z rajčat odkapává přebytečná šťáva, rozehřejte v pánvi 50 g másla, přidejte 3 nasekané šalotky, 100 g pražské šunky, kuličky pepře a bílé víno.

5

PŘIDEJTE BÍLOU OMÁČKU
Nechte víno úplně vyvařit – jen tak bude mít omáčka nakyslou, ale lahodnou chuť. Pak přidejte bílou omáčku, krátce povařte a pak přeceďte přes jemné síto tak, aby v omáčce nezůstaly kousky šunky či cibule.

6

SPOJTE
Nakonec zahřejte oba základy, spojte je v jednom hrnci, přidejte 3 lžíce másla, případně dosolte. Získáte hustou a silnou, nikoli těžkou a hutnou omáčku. Obvyklé knedlíky můžete nahradit noky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/1

Komentáře

21.09.2014 10:55

Náročnější na přípravu, stojí za to, díky tomu jí vaříme pravidelně. Samotné maso s pekáče je vynikající.

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...