Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Smetanová houbová omáčka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 40
Do 30 minut Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1727 kcal
Bílkoviny 46 g
Sacharidy 85 g
Tuky 124 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Starosvětské radovánky v té nejlepší podobě! Smetanová houbová omáčka je tradiční recept, který vám učaruje při každé příležitosti. Navíc ho připravíte jak z čerstvých tak ze sušených hub a použít můžete k masu, špeclím nebo nokům. 

Suroviny

lesní houby 350 g
čerstvé nebo hrst sušených
vývar 900 ml
olej 5 PL
na smažení
sůl
pepř bílý
mletý
vinný ocet bílý
trocha, na dochucení
bramborové šišky
opečené, k podáváni

Postup

1

Očištěné houby nakrájejte na plátky, malé jen rozpulte.

2

V kastrolu rozehřejte máslo, zaprašte moukou a zasmažte zlatavou jíšku. Zalijte studeným vývarem (případně tekutinou, v níž se namáčely sušené houby) a povařte základ omáčky do zhoustnutí. Dejte stranou.

3

V kastrolu rozehřejte olej a opečte cibuli dozlatova; trvá to asi 8 minut.

4

Přidejte pokrájené houby, případně scezené sušené, osolte, poprašte pepřem i kmínem a pak houby pod pokličkou 10 minut poduste.

5

Vmíchejte základ z jíšky a na mírném ohni povařte asi 15 minut.

6

Odstavte, do omáčky vmíchejte obě smetany a dochuťte solí, bílým pepřem, mletým kmínem a octem.

7

Podávejte s bramborovými šiškami, nejlépe opečenými, případně jinou přílohou. 

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/11

Apetit magazín