Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

5 prověřených způsobů, jak doma sušit houby a zásobit se na zimu

Sušené houby
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Češi jsou vyhlášeným národem houbařů. Podle průzkumu z roku 2018 jsme si jich z lesa přinesli přes dvacet sedm tisíc tun. Co ale s houbami, které nestihnete sníst čerstvé? Usušte je na horší časy. Ukážeme vám pět spolehlivých způsobů, jak houby správně usušit, aby vám ve spižírně vydržely i několik let po uskladnění.

Které houby jsou ideální k sušení?

Hřiby, klouzci, křemenáče nebo třeba žampiony. Tyto houby chutnají skvěle i po usušení a můžete si z nich připravit celou řadu lahodných houbových pokrmů. Naproti tomu, na růžovkách, čirůvkách a bedlách byste si moc nepochutnali.

Sušení hub má hněd několik výhod:

  • Zachovávají si své aroma.
  • Mnohem lépe se skladují. 
  • Při správném uložení vydrží mnoho let.

Navíc existuje hned několik možností, jak sušit houby venku i v domácích podmínkách. Ty nejznámější si představíme.

1. Sušení hub na rámu s pletivem

Houby očistěte nožíkem a nakrájejte na jemné plátky. Ty potom rovnoměrně rozprostřete na rám s pletivem.

  • Pokud rámy po ruce nemáte, můžete sušit houby na staré zácloně. Dejte ale pozor, aby byla čistá.
  • Někteří houbaři využívají v případě nouze noviny. Hrozí ale, že se hřiby ze spodní strany zapaří. Chcete-li tomu (částečně) předejít, poskládejte noviny do tvaru harmoniky. Lepší je ale použít jiný materiál. Tiskařská čerň totiž lesní úrodě příliš neprospěje.

Až houby rozmístíte, přeneste rám s pletivem na teplé místo, např. na radiátor nebo ven na vzduch. Vyvarujte se přímému slunci. A nezapomeňte plato chránit před deštěm. Na noc jej přeneste do vnitřních prostor.

2. Houby na niti

Dříve se houby sušily na niti, když není zbytí, nit poslouží i dnes. Stačí plátky hub navléct jehlou na nit jako korálky. Nitě se dříve zavěšovaly do okna nebo nad kamna. Vy to můžete udělat stejně. Případně vyberte jiné místo s dobrou cirkulací vzduchu. Za několik dní je možné hříbky stáhnout a uskladnit. 

3. Sušení v troubě

Dalším způsobem, jak houby usušit, je za použití trouby (elektrické nebo třeba horkovzdušné).

  1. Vyložte plech pečicím papírem, aby se houby nelepily, a nakrájené na tenké plátky je opatrně rozmístěte. Houby sušte za nižší teploty, optimálně 20–30 °C, ať se hříbky nezapaří.
  2. Po dvou hodinách nastavte teplotu na 50–70 °C. Jestliže máte horkovzdušnou troubu, proud vzduchu vám sušení usnadní.

Vystačíte si ale i s klasickou troubou. Jen byste neměli zapomenout hřiby každé tři hodiny obrátit. Jinak se zapaří a znehodnotí. Přebytečnou vlhkost z nakrájených nožiček a hlav nasajte útěrkou. Po usušení vytáhněte plech z trouby a nechte houby vychladnout, než je budete ukládat do zavařovacích sklenic.

4. Sušička

Jestliže si chcete ušetřit čas a námahu, možná sáhnete po výdobytku moderních techniky. Sušička na ovoce práci urychlí i usnadní. Nakrájené houby nemusíte chodit obracet a během 5–8 hodin budete usušeno. Teplotu v sušičce nastavte na 40–50 °C.

5. Konzervace solí

Trochu netradiční, ale funkční způsob.

  1. Nasbírané houby nakrájete na plátky o velikost 2–3 mm, vložte do pekáče a zasypte solí. Držte houby na teplém místě.
  2. Čas od času vzniklou houbovou kaši promíchejte. Dělejte to tak dlouho, dokud se voda neodpaří.
  3. Až se budou dát houby lámat (zhruba za dva dny), prosijte je a uschovejte ve sklenicích na suchém místě. Před použitím houby properte ve vodě, čímž se velké části soli zbaví. 

Houbové speciality pro každý den

Ať už máte raději dobroty z čerstvých hub, nebo naopak dáváte přednost jejich sušené variantě, možná hledáte inspiraci, jak s bohatým úlovkem naložit. Po náročném dni klidně vsaďte na klasiku a pochutnejte si na smažených houbách s majonézou.

  • Pokud máte rádi dobroty z pánve, co si trochu zaexperimentovat a vyzkoušet jednou něco jiného - třeba lahodné houby na slanině s kozím sýrem.
  • Nebo se potřebujete po časné ranní vycházce trochu zahřát? Houbovým krém připravíte i z menší porce hříbků.
  • A jestli máte doma nějakého vybíravce, který nemůže houbovým pokrkům přijít na chuť, překvapte ho třeba houbovým tatarákem. Možná si potom na ten hovězí už ani nevzpomene.

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: Petr Šúth

Apetit magazín