Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Studená fazolová polévka sypaná paprikou a kukuřicí
Studená fazolová polévka sypaná paprikou a kukuřicí
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Studená fazolová polévka sypaná paprikou a kukuřicí

4.7/5 Počet hodnocení: 18
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4721 kcal
Bílkoviny 297 g
Sacharidy 797 g
Tuky 41 g
Vláknina 183 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Studené polévky jsou ideální jídlo do horkých dnů a do termosky s sebou na pláž, na výlet, na piknik v parku nebo do práce.

Suroviny

olivový olej 2 PL
oloupaná a nakrájená na kostičky
česnek 3 stroužky
drcené
vývar kuřecí 750 ml
nebo zeleninový
3 konzervy bílých (nejlépe máslových) fazolí – scezené, propláchnuté a okapané
majoránka (drhnutá) 1 ČL
nebo citronový tymián
sůl
pepř
čerstvě mletý
Na ozdobení
čerstvá zrna nebo konzervovaná
nakrájená na proužky či kostičky
bylinky
drobné lístky nebo mikrobylinky na ozdobení – bazalka, řeřicha, máta...
olivový olej panenský
na pokapání

Postup

1

V polévkovém hrnci nebo v rendlíku s těžkým dnem na středním ohni rozehřejte olivový olej a vsypte nakrájenou cibuli, minutu ji opékejte. Pak trochu zmírněte oheň a opékejte cibuli zvolna doměkka (neměla by se ale při tom zabarvit). Trvá to asi 8 minut, občas promíchejte. Vsypte drcený česnek a opékejte ještě zhruba 2 minuty. 

2

Vlijte zhruba tři čtvrtiny vývaru, vsypte fazole a majoránku či tymián. Mírně osolte a opepřete a vařte 25 minut, občas promíchejte. Mezitím z citronu najemno ostrouhejte žlutou kůru a vymačkejte šťávu. Odložte stranou.

3

Obsah hrnce opatrně (nejlépe po mírném zchladnutí) rozmixujte tyčovým mixérem nebo ve stolním mixéru (podle potřeby po dávkách). Je-li polévka příliš hustá, vmixujte zbývající vývar. Pak polévku znovu nechte projít varem a odstavte. Do rozmixované polévky vmíchejte citronovou kůru a šťávu podle chuti. Dolaďte solí a pepřem. Nechte zchladnout ve vhodné nádobě a pak zakryjte a vychlaďte.

4

Podávejte vychlazené, ozdobené uvedenými surovinami nebo jen některými z nich.

NĚCO NAVÍC
Pokud se rozhodnete vzít polévku s sebou, zabalte posypku zvlášť nebo ji vynechte. Polévku můžete doplnit také krutony.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/8

Apetit magazín