Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
3.8/5 Počet hodnocení: 32
Více než hodinu Snadné 2

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1767 kcal
Bílkoviny 53 g
Sacharidy 163 g
Tuky 98 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Bliny je ruské pojmenování menších palačinek. Jsou skvělé nasladko, ale stejně dobré jsou třeba s plátkem lososa nebo se špenátem...

Suroviny

vejce 1 ks
velké
mléko 125 ml
navíc 1 lžíce
sůl 1 špetka
Na náplň
lze nahradit tvarohem
tvaroh 100 g
měkký
vejce 1 ks
z poloviny citronu
Na borůvkovou omáčku
čerstvé / mražené
z půlky citronu
K podávání
vrchovatá
skořice ½ ČL

Postup

1

Nejprve si připravte bliny: ušlehejte vejce s mlékem, třemi lžícemi vody a solí. Po lžících přidávejte mouku a pokaždé důkladně promíchejte. Těsto by mělo mít konzistenci kysané smetany. Přelijte ho přes síto, aby v něm nezůstaly žmolky, a nechte půl hodiny stát. Mezitím rozpusťte máslo a nechte ho vychladnout. Když je těsto odpočinuté, vmíchejte do něj lžíci rozpuštěného másla.

2

Zahřejte menší těžkou nepřilnavou pánev a lehce ji potřete máslem. Vlijte tolik těsta, aby vznikla placka s průměrem asi 15 cm, a opékejte ji jen po jedné straně, dokud se okraje nezačnou kroutit. Dejte ji na talíř opečenou stranou nahoru a zakryjte utěrkou. Pokračujte, dokud těsto nespotřebujete.

3

Předehřejte troubu na 220 °C. Rozpuštěným máslem vymažte nádobu, ve které budete bliny péct (malý pekáč, asi jako na lasagne). Smíchejte všechny přísady na náplň. Na neopečenou stranu každé bliny dejte lžíci náplně, okraje přehněte do obdélníku a přesuňte do pekáčku.

4

Bliny potřete zbylým máslem a zapékejte 20–30 minut, aby byly nadýchané a zlatavé. Zatím připravte borůvkovou omáčku: v kastrolu smíchejte borůvky s cukrem a citronovou šťávou a na středním plameni přiveďte k varu. Vařte tři minuty.
Vyndejte bliny z trouby. Na talíři je posypte moučkovým cukrem a skořicí, polijte smetanou a borůvkovou omáčkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/2

Apetit magazín