Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zapečené brambory se sýrem paneer a kokosovým mlékem
Zapečené brambory se sýrem paneer a kokosovým mlékem
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Zapečené brambory se sýrem paneer a kokosovým mlékem

4.5/5 Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2044 kcal
Bílkoviny 92 g
Sacharidy 273 g
Tuky 59 g
Vláknina 35 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Když už se pustíme do zapékání brambor, většinou si je dopřáváme v osvědčené podobě těch francouzských. Nedržte se ovšem při zdi a pusťte se občas do neprozkoumaných vod. I zapečeným bramborám se dá vtisknout třeba indický šmrnc, zapojíme-li do hryy sýr paneer, kokosové mléko a voňavé koření.

Suroviny

panýr 250 g
na kostičky
rostlinný olej
na opékání
nakrájená nadrobno
zázvor (čerstvý) 3 cm
oloupaný a nakrájený nadrobno
česnek 2 stroužky
drcený
římský kmín 1 ČL
mletý
koriandr mletý 1 ČL
fazolky zelené 100 g
překrájené (viz Něco navíc)
případně špenát či bob zahradní
mražený hrášek 100 g
Na bramborovou pokličku
malé, neoloupané, vydrhnuté
hořčičné semínko ½ ČL
černé
fenyklová semínka 1 ČL
celá
římský kmín 1 ČL
celý

Postup

1

Sýr opečte na pánvi na lžíci oleje dozlatova. Vyjměte na talíř vyložený papírovou utěrkou.

2

Do pánve vsypte cibuli (v případě potřeby přidejte trochu oleje) a zvolna 8–10 minut opékejte, aby změkla a zezlátla. Přidejte zázvor, česnek, krátce opečte, přisypte koření a nechte rozvonět. Přilijte kokosové mléko a vše zvolna 10 minut provařte. Vsypte paneer, fazolky, chřest a hrášek, promíchejte a přesuňte do zapékací misky.

3

Troubu předehřejte na 220°C. Brambory uvařte v osolené vodě doměkka. Slijte a vařečkou, lžící nebo paličkou na maso pomačkejte. Každou poté ještě roztrhněte napůl. Brambory vsypte do mísy, přilijte máslo, přisypte koření, promíchejte a rozložte na směs sýra, kokosového mléka a zeleniny. Dejte do trouby a pečte 20–25 minut dozlatova.

NĚCO NAVÍC
V sezoně použijte fazolky čerstvé, odkrájejte konce a krátce (stačí 30 sekund) je zblanšírujte – tedy povařte ve vroucí vodě. To samé můžete udělat i se zeleným chřestem. Mimo sezonu použijte fazolky mražené.

Recept i fotografie převzaty z Olive Magazine.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/11

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...