Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vegetariánské sushi rolky

Vegetariánské sushi rolky

Hodnocení receptu
5/5 Počet hodnocení: 6
Do hodiny Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2960 kcal
Bílkoviny 126 g
Sacharidy 516 g
Tuky 23 g
Vláknina 118 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

K tomu, abyste připravili skvělé sushi nepotřebujete vždycky syrovou rybu. Skvěle chutnají i vegetariánské varianty maki sushi. Vyzkoušejte je třeba s tofu nebo žampiony.

Suroviny

K přípravě sushi rýže
rýže suši 3 hrnky
voda 3,25 hrnku
rýžový ocet 1
cukr 3 ČL
sůl 1 PL
řasa nori 4 ks
Na náplň
salát
hlávkový či ledový
tofu
nakrájené na proužky
na hranolky či proužky
vejce 1 ks
hadovka na hranolky
nebo jiné houby, podušené
wasabi křen
najemno
chilli sušené
sójová omáčka
tamari omáčka k namáčení hotových rolek
dle chuti: mrkev, bílá ředkev sladká brambora vařená, chřest

Postup

1

Nejprve si připravte sushi rýži. Rýži důkladně propláchněte, dokud není voda zcela čistá. Poté nechte rýži 30 minut namočenou ve studené vodě, aby nasákla.

2

Vajíčko rozmíchejte, osolte a připravte z něj na pánvi omeletu. Hotovou omeletu, nakrájejte na proužky. 

3

Nakrájejte všechny ingredience, kterými budeme rolky plnit. V jedné variantě zkombinujte osmažené tofu, avokádo a salát, ve druhé omeletu, do které přidejte trochu chilli, okurku a podušené žampiony. Do obou také pro chuť přidejte křen wasabi a nasucho opražený sekaný česnek se sezamovým semínkem.

4

Jakmile rýže nasákne, přiklopte pokličkou a uveďte na 20 minut k varu, nemícháme. Když je rýže téměř hotová, nechte dojít dalších 10 minut pod pokličkou. Mezitím si povařte ocet, ve kterém rozpusťte cukr se solí.

5

Hotovou rýži přesuňte do keramické, skleněné nebo dřevěné mísy (v kovové by směs zreagovala) a opatrně vmíchejte ocet. Poté rýži opatrně chlaďte za pomoci vějíře.

6

Studenou směs lepkavé rýže poté rozprostřete v cca půcentimetrové vrstvě na řasu rozloženou na bambusové podložce. Na jednom okraji nechte asi 2 cm volné, aby se rolka lépe balila. 

7

Na spodní třetinu vrstvěte ve vodorovných pruzích náplň. Potřete jemně wasabi křenem (pozor, ten pravý bývá opravdu ostrý!) a posypte praženým česnekem a sezamem.

8

S podporou podložky zarolujte řasu i s náplní a pevně stiskněte. Hotové rolky krájejte na asi 3 cm kousky velmi ostrým nožem, který si pokaždé předem namočte, aby se nelepil. Podávejte se sojovou a tamari omáčkou k namáčení. 

Foto: ImageProfessionals

Autor: rybana22