Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vepřové a kuřecí špízy s dipem z jogurtu a fety
Vepřové a kuřecí špízy s dipem z jogurtu a fety
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Vepřové a kuřecí špízy s dipem z jogurtu a fety

5/5 Počet hodnocení: 3
Do hodiny Velmi snadné Pro 3 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2102 kcal
Bílkoviny 134 g
Sacharidy 216 g
Tuky 65 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Díky jogurtové marinádě maso zkřehne a bude krásně šťavnaté. Vepřové a kuřecí špízy s dipem z jogurtu a fety vás potěší ve všední den, o víkendu i na letní zahradní party. 

Suroviny

olivový olej 1 PL
panenský, + na potírání
najemno
citron 1,5 ks
na čtvrtky
koriandrová semínka 1 ČL
opražená, podrcená
sůl mořská
hrubá
pepř
čerstvě mletý
lze nahradit ramínky, na 2,5 cm kousky
na 2,5 cm kousky
rajčata cherry 9 ks
velká, na čtvrtiny
rozdrobená
lze použít také naan nebo jiné ploché pečivo
okurka ½ ks
hadovka podélně rozpůlená, na tenké plátky, k podávání
kopr snítky
k podávání

Postup

1

V misce smíchejte čtvrtinu jogurtu, olej, citronovou kůru a šťávu, koriandr a papriku; ochuťte 3/4 lžičky soli a 1/4 lžičky pepře. Důkladně promíchejte.

2

Směs dejte do 2 uzavíratelných plastových sáčků, do každého nasypte jeden druh masa. Ze sáčků vyžeňte vzduch, uzavřete je a maso protřeste, aby se obalilo marinádou.

3

Nechte stát asi hodinu při pokojové teplotě nebo uložte až na 24 hodin do chladničky (vyjměte 1 hodinu před grilováním).

4

Maso každé zvlášť natáhněte na dlouhé kovové grilovací jehly (nebo namočené špejle) – mezi kostkami ponechte o něco větší než půlcentimetrové mezery, aby se rovnoměrně propékalo; každý špíz ukončete z obou stran kouskem citronu.

5

Cibuli a rajčátka napíchejte na další jehly a potřete olejem. Špízy osolte a opepřete.

6

NA DIP: Zbývající jogurt promíchejte v misce s fetou a 1/4 lžičky soli, pokropte olejem a opepřete.

7

Gril předehřejte na střední až silný žár. Rošt potřete olejem.

8

Kuřecí a vepřové maso opékejte asi 10–12 minut, aby se propeklo, ale ne víc. Cibuli za občasného obrácení opékejte 8–10 minut. Rajčátka opékejte 4–5 minut.

9

Špízy dejte na servírovací talíř. Chlebové placky opékejte z každé strany 1–2 minuty; pak je ihned zabalte do čisté utěrky, aby pustily páru a změkly do podávání.

10

Maso, cibuli, rajčátka, jogurtovou omáčku, okurku a kopr podávejte s chlebovými plackami a opečenými klínky citronu. 

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/8