Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Amur s ořechovou krustou a bramborový salát s jablky a kadeřávkem
Amur s ořechovou krustou a bramborový salát s jablky a kadeřávkem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Amur s ořechovou krustou a bramborový salát s jablky a kadeřávkem

5/5 Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3445 kcal
Bílkoviny 214 g
Sacharidy 267 g
Tuky 181 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Voňavá krustička pěkně křupe a skrývá velejemné rybí maso, které s přehledem konkuruje kapřímu.

Suroviny

amur 800 g
filet, s kůží a bez kostí
vejce 1 ks
velké, prošlehané
strouhanka panko 60 g
změklé
sůl ½ ČL
pepř ¼ ČL
čerstvě mletý
bylinky 2 PL
nasekané (tymián, bazalka, rozmarýn, petrželka...)
pažitka 1 hrst
nadrobno nakrájená (nemusí být)
najemno nastrouhaná
česnek 4 stroužky
neoloupané
olivový olej
na pokapání
Na salát
salátové brambory (rohlíčky)
majonéza 4 PL
hořčice dijonská 1 ČL
jablečný ocet 1 ČL
česnek sušený ½ ČL
sůl
pepř
čerstvě mletý
nakrájený na nudličky
střední, červená, zbavená jádřinců a nakrájená na 1cm kostičky
na zakapání jablek

Postup

1

Začněte salátem – ten můžete udělat klidně už na Štědrý den ráno. Vydrhnuté brambory uvařte tak akorát doměkka (20–30 minut). Pak je sceďte, oloupejte a nechte vychladnout. Mezitím v misce prošlehejte majonézu, hořčici a ocet, dochuťte mletou paprikou a česnekovým práškem, jemně opepřete, podle chuti osolte, ochutnejte a popřípadě dolaďte.

2

Kadeřávek spařte 2–3 minuty ve vroucí osolené vodě, pak osvěžte tekoucí studenou či ledovou vodou a nechte okapat.

3

Vychladlé brambory nakrájejte na tenká kolečka či cca 1,5cm kostičky a v míse je promíchejte s jablky smíchanými s trochou citronové šťávy a s kadeřávkem. Přidejte zálivku a jemně promíchejte. Odložte do chladu alespoň na 4 hodiny.

4

Na rybu předehřejte troubu na 180°C, plech vyložte pečicím papírem. Filety rozdělte na 4 porce a po straně bez kůže je rovnoměrně potřete vejcem. Na mělkém talíři či na tácku promněte ořechy, strouhanku, máslo, sůl, pepř a mletou papriku s čerstvými bylinkami a citronovou kůrou. Do směsi pořádně přitiskněte rybu potřenou stranou dolů, aby se v ní pěkně obalila. Pak rybu položte strouhankou nahoru na plech, vedle dejte česnek a pokapejte ho olivovým olejem. Vše volně zakryjte alobalem a dejte péct na 25–30 minut. Pak odstraňte alobal a pečte ještě 5 minut, aby krusta zezlátla. Česnek vymačkejte do misky a rozetřete na pastu.

5

Rybu podávejte s připraveným salátem. Nechte na každém, zda si na talíř přidá i trochu česnekové pasty z misky.

NĚCO NAVÍC
Na stůl lze dát také misku s 1 malou červenou cibulí, natenko, krátce marinovanou v citronu či jablečném octě, pro ty, kdo by si ji rádi přidali do salátu.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/12

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...