Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Bramborovo-pórkový nákyp
ZDROJ: eatbetter
sdílet:
4.8/5 Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1666 kcal
Bílkoviny 62 g
Sacharidy 225 g
Tuky 50 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vegetariánský nákyp s bramborami a pórkem připravíte během chvilky, zbytek práce za vás odvede trouba. Posypte ho výrazným sýrem – pak bude opravdu vynikající!

Suroviny

pórek 2 ks
česnek 2 stroužky
vejce 2 ks
vývar zeleninový 300 ml
strouhaný
pepř
čerstvě mletý
sůl
sýr 40 g
výrazný, tvrdý, vhodný na strouhání

Postup

1

Brambory oloupejte, omyjte a nakrájejte na tenké plátky (0,5 cm nebo méně). Pórek očistěte, omyjte a nakrájejte na 1 cm silná kolečka. Obojí střídavě vrstvíme do zapékací mísy o rozměrech 25 x 30 cm. Předehřejte troubu na 200°C.

Bramborovo-pórkový nákyp krok 1
ZDROJ: eatbetter
2

Česnek oloupejte, nakrájejte nadrobno a prošlehejte s vejci, zeleninovým vývarem, smetanou na vaření a zakysanou smetanou. Dochuťte muškátovým oříškem, čerstvě mletým pepřem a trochou soli. Směsí zalijte zeleninu připravenou v zapékací míse. Bramborovo-pórkový nákyp pečte asi 50–60 minut. Mezitím nastrouhejte sýr a 10 minut před koncem pečení jím jídlo rovnoměrně posypte a zapečte. Pokud pokrm příliš rychle hnědne, můžete ho buď přikrýt alobalem, nebo dát na nižší mřížku.

Fotografie a recept převzaty z eatbetter.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...