Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Brazilský rybí kotlík
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 8
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1177 kcal
Bílkoviny 142 g
Sacharidy 86 g
Tuky 20 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Moqueca je tradiční brazilské jídlo z ryb a mořských plodů s řadou místních variant. Moqueca baiana se připravuje na výrazném oranžovém palmovém oleji, moqueca capixaba, která se stala základem našeho receptu, využívá panenský olivový olej.

Suroviny

+ další k podávání
treska 400 g
filety bez kůže, nakrájené na kousky velikosti sousta
sůl
olivový olej 1 PL
nakrájená nadrobno
na proužky
na proužky
česnek 2 stroužky
podrcené
paprika mletá uzená 2 ČL
koriandr mletý 1 ČL
chilli sušené ½ ČL
vločky
vývar zeleninový 250 ml
krevety 300 g
syrové královské krevety
pepř
čerstvě mletý
petrželka 1 hrst
hladkolistá, nasekaná
rýže dušená
k podávání

Postup

1

Z limety ostrouhejte kůru a vymačkejte šťávu. Rybí maso lehce osolte, pokapejte polovinou limetové šťávy a posypte polovinou kůry. Přikryjte a nechte 15 minut marinovat. 

2

Ve velké hluboké pánvi rozehřejte olej a na středním plameni opékejte 5–6 minut cibuli a papriky do změknutí. Pak osolte, přidejte česnek a koření a restujte další minutu. 

3

Vlijte do pánve rajčata a protlak a nechte 6–8 minut probublávat. Občas promíchejte a vařte, až se z rajčat vypaří většina vody a směs zhoustne.

4

Přilijte kokosové mléko a vývar. Přiveďte k varu, pak plamen stáhněte, vložte rybí filety a krevety a vařte zvolna 5 minut, až budou ryba a krevety hotové.

5

Vmíchejte zbytek limetové šťávy a kůry, osolte a opepřete. Posypte nasekanou petrželkou a podávejte s rýží. Dobrou přílohou je i křupavá bageta.

Recept i fotografie převzaty z Olive Magazine.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/2

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...