Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
3.6/5 Počet hodnocení: 25
Do 30 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1691 kcal
Bílkoviny 70 g
Sacharidy 267 g
Tuky 30 g
Vláknina 49 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ještě teplý a s křupavými krystalky soli na povrchu - takhle si nejjednodušší chléb placák vychutnáte nejvíc.

Suroviny

mléko 330 ml
vlažné
droždí sušené 2 ČL
plus trochu na pomoučení válu
sůl 1 ČL
olivový olej 1 PL
sůl mořská

Postup

1

V misce smíchejte mléko, droždí a cukr. Nechte na teplém místě vzejít kvásek; na povrchu se objeví bubliny.

2

Z mouky, soli, oleje a vzešlého kvásku vypracujte v zadělávací míse hladké těsto. Pak ho ještě pět minut zpracovávejte na lehce pomoučněném válu, aby bylo opravdu pěkně hladké a pružné. Pokud by se při tom těsto lepilo, přidejte ještě trochu mouky. Vraťte do mísy, zakryjte utěrkou a nechte v teple kynout na dvojnásobný objem (mělo by to trvat cca třicet minut). Mezitím zahřejte troubu na 180 °C a plech lehce vymažte olejem (případně vyložte pečicím papírem).

3

Těsto propracujte a pak z něj rukama vytvarujte zhruba centimetr silnou placku.

4

Potřete ji olejem a posypte solí. Pečte 15–20 minut, nebo dozlatova.

NĚCO NAVÍC: Nic vám nebrání posypat placák kromě soli také semínky nebo kořením podle vlastní chuti a fantazie.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/4

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...