Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Horká rajčata na vychlazeném jogurtu a chléb lavaš
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.7/5 Počet hodnocení: 10
Více než hodinu Snadné Na 2 pláty

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 864 kcal
Bílkoviny 29 g
Sacharidy 135 g
Tuky 19 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Lavaš pochází z Arménie. Těsto se vytahuje dotenka, až je z něj plachta. Pak se přitiskne na horké stěny do země zapuštěné pece a bleskově upeče. Před konzumací se chléb může navlhčit vodou. Velký, tenoučký a měkký lavaš v běžných domácích podmínkách upéct nelze, ale kynutá verze amerického pekaře Petera Reinharta je dobrou náhradou.

Suroviny

med 1 PL
rostlinný olej 1 PL
+ na potření
droždí sušené ½ ČL
sůl ½ ČL
voda 125 ml
vlažná

Postup

1

Do mísy dejte mouku, med, olej a droždí, na druhou stranu mísy sůl. Začněte opatrně přilévat vodu a mísit přísady tak, aby šla zformovat koule – je možné, že nespotřebujete všechnu vodu. Těsto přemístěte na pracovní plochu poprášenou hladkou moukou a hněťte rukama 10 minut, dokud těsto nebude hladké a vláčné.

2

Olejem slabě vytřete mísu, těsto do ní uložte, přikryjte a nechte kynout, dokud nezdvojnásobí objem (těsto lze také uložit do lednice a nechat kynout přes noc). 

3

Pracovní plochu postříkejte zlehka olejem. Vykynuté těsto vyjměte z mísy, rozdělte na dva díly a každý díl rukama vytáhněte na co největší čtverec. Povrch těsta poprašte zlehka moukou a vyválejte na co nejtenčí placku, těsto povytahujte – čím tenčí bude, tím bude lavaš křehčí. 

4

Troubu rozehřejte na 175 °C. Placky (jednu či obě, podle toho, jak moc jsou tenké) přesuňte na plech vyložený pečicím papírem a postříkejte vodou z rozprašovače. Vložte plech do trouby a pečte 12–20 minut podle toho, jak jsou placky silné. 

5

Vyndejte upečené lavaše z trouby. Těsto rychle tvrdne a pak lze nalámat na krekry. Pokud chcete lavaše spíše měkké, neválejte je tak dotenka, ale po upečení postříkejte vodou z rozprašovače a uchovávejte přikryté.

NĚCO NAVÍC
Vykynuté těsto můžete také rozdělit na menší bochánky, vyválet a péct nasucho na pánvi s těžkým dnem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/7

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...