Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Čokoládovo-mandlová mramorovaná bábovka
Čokoládovo-mandlová mramorovaná bábovka
ZDROJ: BBC Good Food
sdílet:

Čokoládovo-mandlová mramorovaná bábovka

3.4/5 Počet hodnocení: 67
Více než hodinu Velmi snadné Pro 16 osob (na 1 bábovkovou formu o objemu 1,5 l)

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5744 kcal
Bílkoviny 80 g
Sacharidy 592 g
Tuky 336 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ruby Tandoh, jedna ze soutěžících v Great British Bake Off, britské předloze oblíbeného českého pořadu Peče celá země, prozradila svůj oblíbený recept na mramorovanou bábovku. Její čokoládovo-mandlová kreace je neodolatelně vláčná a voňavá.

Suroviny

máslo 180 g
změklé + navíc na vymazání formy
mandlový extrakt ¾ ČL
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
+ navíc na vysypání formy (na vysypání můžete použít i polohrubou)
nebo mleté mandle
vejce 3 ks
velká
voda 3 PL
horká
čokoládové pecičky 100 g

Postup

1

Troubu rozehřejte na 180°C. Bábovkovou formu o objemu 1,5 l vymažte rozpuštěným máslem a vysypte moukou.

2

Máslo a cukr ušlehejte do světlé a nadýchané pěny. Vmíchejte mandlový extrakt.

3

Smíchejte prášek do pečiva, hladkou a mandlovou mouku (nebo mleté mandle). Začněte zašlehávat vejce. Vždy zašlehejte jedno vejce, lžíci moučné směsi, a pak další vejce. Opakujte, až přidáte všechna tři vejce, poté vmíchejte zbývající mouku a mléko.

4

Z kakaa a horké vody utřete pastu. Polovinu světlého těsta odeberte do jiné mísy a vmíchejte kakaovou pastu. Do světlého těsta vmíchejte čokoládové pecičky. Střídavě po lžících navstvěte obě těsta do formy. Projeďte špejlí nebo rukojetí lžičky, abyste vytvořili mramorovaný efekt.

5

Pečte asi 40 minut dozlatova a poté vyzkoušejte, zda špejle zapíchnutá do nejhlubší části vyjde čistá. Délka pečení bábovky zavisí na na formě a vaší troubě, bude to cca 40–50 minut. 

6

Bábovku nechte 10 minut chladnout ve formě a poté ji vyklopte a nechte zcela vychladnout na mřížce. Po vychladnutí koláč poprášte trochou moučkového cukru.

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...