Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Horká rajčata na vychlazeném jogurtu a chléb lavaš
Horká rajčata na vychlazeném jogurtu a chléb lavaš
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Horká rajčata na vychlazeném jogurtu a chléb lavaš

4.5/5 Počet hodnocení: 4
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby jako předkrm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 912 kcal
Bílkoviny 34 g
Sacharidy 60 g
Tuky 50 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept z kuchařky Simple populárního izraelsko-britského šéfkuchaře Yotama Ottolenghiho se stal naším letním jídlem číslo jedna. My jsme navíc jogurt obohatili o ‚severský motiv‘ v podobě skyru. 

Suroviny

rajčata cherry 350 g
zralá, směs žlutých a červených
olivový olej 3 PL
římský kmín ¾ ČL
celý
hnědý cukr 1 ČL
nebo méně – podle chuti a sladkosti rajčat
česnek 3 stroužky
podrcené
tymián 3 snítky
oregano 3 snítky
+ lístky k podávání
sůl
pepř
čerstvě mletý
tuhý, smetanový, důkladně vychlazený
skyr 150 g
neochucený, vychlazený
čerstvé jedlé květy
na ozdobení
chilli
nitky, na ozdobení

Postup

1

Předehřejte troubu na 200 °C. Promíchejte v nízké zapékací nádobě, kam se rajčata akorát vejdou v jedné vrstvě, rajčátka, olivový olej, římský kmín, cukr, česnek, snítky tymiánu i oregana, sůl a čerstvě mletý pepř. Z jedné poloviny citronu oloupejte tři tenčí pruhy kůry (pouze žlutou část) a přidejte k rajčatům. Vložte do trouby a pečte 20 minut, až na rajčatech naskočí puchýřky a šťáva začne bublat. Pak přepněte na gril a grilujte 6–8 minut, hlídejte, ať se rajčata nespálí.

2

Zatímco jsou rajčata v troubě, prošlehejte společně jogurt a skyr a vmíchejte do směsi 1/4 lžičky soli a jemně nastrouhanou citronovou kůru z druhé poloviny citronu. Uložte zpět do lednice do doby, než budou hotová rajčata. 

3

Vychlazený jogurt se skyrem rozetřete na talíř s vyšším okrajem nebo mělkou mísu. Udělejte ve středu jogurtu mírnou prohlubeň a dejte do ní rajčata se šťávou. Posypte lístky oregana, jedlými kvítky, chilli nitkami a jezte s natrhaným chlebem lavaš

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/7

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...