Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dýňová polévka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.7/5 Počet hodnocení: 199
Do 45 minut Velmi snadné Pro 3–4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1134 kcal
Bílkoviny 21 g
Sacharidy 101 g
Tuky 76 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tato dýňová polévka je vzpomínkou na výlet do slovinského Pohorje a Štajerska. Doplňte ji čerstvým pečivem či krutony. V dalších verzích ji můžete obměňovat a připravit ji třeba se zázvorem nebo smetanu vyměnit za kokosové mléko. 

Suroviny

nadrobno
dýně 500 g
hokkaido nebo muškátová, očištěná, na kostky
vývar 600 ml
česnek 2 stroužky
sůl
pepř
čerstvě mletý
nastrouhaný
k podávání (nemusí být)
dýňový olej
na pokapání
dýňová semínka
na posypání

Postup

1

V rendlíku restujte na másle cibuli, až zeskovatí. Přidejte dýni, opečte ji ze všech stran, zalijte vývarem, přiklopte a uvařte doměkka. Odstavte a rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Pak přidejte prolisovaný česnek a smetanu ke šlehání, prohřejte, podle chuti dosolte, opepřete, okořeňte muškátovým oříškem a promíchejte.

2

Polévku podávejte s trochou zakysané smetany, pokapanou dýňovým olejem a posypanou nasucho opraženými semínky.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/11

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...