Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

105 dýňových receptů aneb Jak zpracovat dýni od slupky až po semínka

105 dýňových receptů aneb Jak zpracovat dýni od slupky až po semínka
ZDROJ: Monika Grabkowska, Unsplash

Dávno jsou pryč doby, kdy vrcholem dýňového kulinářství byl dýňový kompot. Dnes je na trhu mnoho druhů tykví – od těch na okrasu, až po ty, které přivítáme v kuchyni. Často jsou plody tak velké, že se zdá až nemožné, celé je naráz zpracovat. Ovšem my věříme, že díky tomuto kompilátu plnému receptů z dýně tu oranžovou krasavici zdoláte do posledního semínka.

Dýňová polévka na váš stůl

Dýňová polévka se velmi rychle stala podzimní stálicí a málokdo si bez ní sychravé dny dovede představit. Krásně oranžová barva, jemná konzistence a variabilita chutí doslova láká rozpálit hrnec a pustit se do díla. Bezespornou výhodou dýně je její neutrální chuť a proto ji sluší snad všechny bylinky i koření. Od ostřejší dýňové polévky s chilli, přes jemnou dýňovou polévku s vanilkou.

  • Dochutit ji můžete také majoránkou, tymiánem, šalvějí, miso pastou nebo zkombinovat s červenou čočkou.
  • Pro zjemnění použijte mascarpone, ricottu, zakysanou smetanu, smetanu na vaření či její rostlinnou alternativu.
  • Finální křup zajistí krutony ze staršího pečiva, opečená slanina, opražená dýňová semínka, případně kombinace všeho zmíněného.

Přílohy z dýně aneb zapomeňte na brambory

Jestli máte rádi brambory, ale nebaví vás stále dokola ty samé přílohy, vyměňte je za dýni. Sami se přesvědčíte, že je dýně plnohodnotně zastoupí. Co třeba mrkvovo-dýňovou kaši nebo dýňové pyré se šalvějí? Obojí se výborně hodí k pečeným masům.

Dýňové muffiny, cheesecake a další dezerty

Nasládlá chuť a jemná konzistence hraje do karet při přípravě dezertů. Vděčnou rychlovkou a zároveň receptem vhodnými i pro začátečníky jsou bez pochyby dýňové muffiny, cupcaky nebo třeba jednoduchý dýňový koláč s mandlemi. Nejen mandle, ale i další oříšky, skořice, zázvor nebo sušené ovoce se v dýňových dezertech dokonale vyjímá.

Dýňová semínka k vínu i do granoly

Přestože vnitřek dýně na první pohled vypadá jako něco, čeho je třeba se ihned zbavit, rozhodně to nedělejte! Dýňová semínka jsou plná zdraví prospěšných látek, které blahodárně působí na kvalitu vlasů, nehtů, pomáhají zlepšit trávení i spánek. Navíc si z nich za minimální náklady zvládnete připravit křupavou pochoutku k televizi nebo pohoštění ke sklence vína.

Jak odstranit semínka z dýně

  • Pokud budete dále zpracovávat dýni v celku, opatrně vyřízněte otvor okolo stopky, aby vám vznikla jakási „poklička“. Otvorem prostrčte pevnou lžíci, nebo ještě lépe nerezovou naběračkou na zmrzlinu a dýni vydlabejte.
  • Hitem sociálních sítí je metoda, která využívá ruční šlehač – metly šlehače vsuňte do tykve a přístroj zapněte na nejnižší stupeň. Opatrně jím kružte podél stěn a za pár vteřin je dužina se semínky od dýně oddělena.
  • Jestli vám pro další zpracování nezáleží na tom, aby si dýně zachovala svůj tvar, rozřízněte ji přes jádřinec. Tím se k semínkům lépe dostanete a pomocí lžíce nebo naběračky na zmrzlinu ji očistěte.
  • Získaná semínka propláchněte ve vodě a za pomocí síta je zbavte provazovité dužiny. Tu ale také nevyhazujte, dejte ji společně s omytými slupkami zamrazit a použijte do zeleninového vývaru.

Zdroj informací: Apetit

Skryt pre seznam
Autor: KatkaVavrova