Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dýňová ‚svíčková‘ omáčka
Dýňová ‚svíčková‘ omáčka
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Dýňová ‚svíčková‘ omáčka

4.3/5 Počet hodnocení: 6
Do hodiny Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1919 kcal
Bílkoviny 61 g
Sacharidy 238 g
Tuky 78 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Svíčková v lehce netradiční podobě zachutná dospělým, ale především dětem. Tradiční knedlíky skvěle zastoupí špecle opečené na másle.

Suroviny

dýně 250 g
máslová, oloupaná
mrkev 60 g
oloupaná
petržel 60 g
oloupaná
celer 60 g
oloupaný
oloupaná
tymián snítky
lístky odrhnuté
kmín ½ ČL
drcený
hořčice plnotučná 1 ČL
pár ks
pepř kuličky
pár ks
vývar hovězí 600 ml
nebo crème fraîche
K podávání
špecle
hotové, opečené na másle, k podávání
uvařené (např. květová špička či loupaná plec)

Postup

1

Z dýně vydlabejte semena a dužinu ostrým nožem nakrájejte na 2cm kostky. Zbylou zeleninu nakrájejte na kostičky. Slaninu nakrájejte na kostičky. Troubu předehřejte na 170°C.

2

V nádobě s pokličkou, vhodné i do trouby, opékejte 10 minut na másle zeleninu se slaninou dozlatova. Přidejte lístky tymiánu, kmín, bobkový list, citronovou šťávu, hořčici, nové koření a pepř. Zalijte 300 ml vývaru, přiklopte, vložte do trouby a pečte 80 minut.

3

Měkkou zeleninu pak rozmixujte nebo propasírujte spolu s trochou vývaru.

4

Výsledné pyré přiveďte v rendlíku k varu, přidejte smetanu (crème fraîche) a vymíchejte dohladka. Zbytkem vývaru dolaďte hustotu omáčky podle svých představ, dochuťte podle potřeby solí, pepřem a citronovou šťávou. Podávejte se špeclemi a plátky masa.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/6

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...