Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Holandský řízek s bylinkovými bramborami
Holandský řízek s bylinkovými bramborami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Holandský řízek s bylinkovými bramborami

4.7/5 Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4320 kcal
Bílkoviny 252 g
Sacharidy 338 g
Tuky 260 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zatímco v Nizozemsku tenhle český vynález neznají, u nás se holandský řízek těší obrovské oblibě. V čem tkví jeho kouzlo? Ve zlatavé kůrčičce a neodolatelně šťavnaté masové směsi se sýrem. Nejlepší příloha? My vždy sázíme na bylinkové brambory a okurkový salát. 

Suroviny

vychlazená
vejce 1 ks
studené
sůl 7 g
pepř
čerstvě mletý
gouda 200 g
nebo ementál, sýr nastrouhaný nahrubo
rostlinný olej
na smažení
Na obalení
vejce 2 ks
rozšlehaná
strouhanka panko
Na bylinkové brambory
vydrbané
sůl
rozpuštěné
olivový olej 3 PL
pažitka 1 hrst
nasekaná
petrželka 1 hrst
nasekaná
Na okurkový salát
salátová
sůl
pepř
čerstvě mletý
nebo podle chuti
ocet 6 PL
nebo podle chuti
voda 6 PL
nebo podle chuti

Postup

1

Do mísy vložte maso, smetanu, vejce, sůl. Opepřete a zpracovávejte (rukama nebo pomocí míchacího háku v robotu), dokud se směs dobře nespojí. Pak po dávkách zapracujte sýr, aby se v mase stejnoměrně rozprostřel. Vložte na hodinu do mrazáku, aby směs byla vychlazená a dobře se tvarovala.

2

Ze studené směsi tvarujte placky o váze cca 180 g. Obalte je postupně v hladké mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance. V pánvi rozehřejte vyšší vrstvu oleje (cca 1,5–2 cm) a smažte placky po dávkách z obou stran dozlatova. Odkládejte na papírovou utěrku.

3

Brambory uvařte v osolené vodě. Do mísy dejte máslo, olej, nasekané bylinky a promíchejte. Brambory slijte, horké vsypte do mísy a obalte v bylinkách.

4

Na okurkový salát nakrájejte okurky na tenká kolečka (třeba na mandolíně), vložte do mísy a osolte, opepřete. Do vody vsypte cukr a ocet a míchejte do rozpuštění. Zalijte okurky a nechte cca 30 minut odležet v chladu, pak podle potřeby dochuťte.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/7

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...