Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Horká rajčata na vychlazeném jogurtu a chléb lavaš
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.5/5 Počet hodnocení: 8
Více než hodinu Snadné Na 2 pláty

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 864 kcal
Bílkoviny 29 g
Sacharidy 135 g
Tuky 19 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Lavaš pochází z Arménie. Těsto se vytahuje dotenka, až je z něj plachta. Pak se přitiskne na horké stěny do země zapuštěné pece a bleskově upeče. Před konzumací se chléb může navlhčit vodou. Velký, tenoučký a měkký lavaš v běžných domácích podmínkách upéct nelze, ale kynutá verze amerického pekaře Petera Reinharta je dobrou náhradou.

Suroviny

med 1 PL
rostlinný olej 1 PL
+ na potření
droždí sušené ½ ČL
sůl ½ ČL
voda 125 ml
vlažná

Postup

1

Do mísy dejte mouku, med, olej a droždí, na druhou stranu mísy sůl. Začněte opatrně přilévat vodu a mísit přísady tak, aby šla zformovat koule – je možné, že nespotřebujete všechnu vodu. Těsto přemístěte na pracovní plochu poprášenou hladkou moukou a hněťte rukama 10 minut, dokud těsto nebude hladké a vláčné.

2

Olejem slabě vytřete mísu, těsto do ní uložte, přikryjte a nechte kynout, dokud nezdvojnásobí objem (těsto lze také uložit do lednice a nechat kynout přes noc). 

3

Pracovní plochu postříkejte zlehka olejem. Vykynuté těsto vyjměte z mísy, rozdělte na dva díly a každý díl rukama vytáhněte na co největší čtverec. Povrch těsta poprašte zlehka moukou a vyválejte na co nejtenčí placku, těsto povytahujte – čím tenčí bude, tím bude lavaš křehčí. 

4

Troubu rozehřejte na 175 °C. Placky (jednu či obě, podle toho, jak moc jsou tenké) přesuňte na plech vyložený pečicím papírem a postříkejte vodou z rozprašovače. Vložte plech do trouby a pečte 12–20 minut podle toho, jak jsou placky silné. 

5

Vyndejte upečené lavaše z trouby. Těsto rychle tvrdne a pak lze nalámat na krekry. Pokud chcete lavaše spíše měkké, neválejte je tak dotenka, ale po upečení postříkejte vodou z rozprašovače a uchovávejte přikryté.

NĚCO NAVÍC
Vykynuté těsto můžete také rozdělit na menší bochánky, vyválet a péct nasucho na pánvi s těžkým dnem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/7

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč