0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Domácí chléb lavaš

Horká rajčata na vychlazeném jogurtu a chléb lavaš
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Domácí chléb lavaš

4.5 / 5. Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Snadné Na 2 pláty

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 864 kcal
Bílkoviny 29 g
Sacharidy 135 g
Tuky 19 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Lavaš pochází z Arménie. Těsto se vytahuje dotenka, až je z něj plachta. Pak se přitiskne na horké stěny do země zapuštěné pece a bleskově upeče. Před konzumací se chléb může navlhčit vodou. Velký, tenoučký a měkký lavaš v běžných domácích podmínkách upéct nelze, ale kynutá verze amerického pekaře Petera Reinharta je dobrou náhradou.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 190 g
med 1 PL
rostlinný olej 1 PL
+ na potření
droždí sušené 0.5 ČL
sůl 0.5 ČL
voda 125 ml
vlažná

Postup

1

Do mísy dejte mouku, med, olej a droždí, na druhou stranu mísy sůl. Začněte opatrně přilévat vodu a mísit přísady tak, aby šla zformovat koule – je možné, že nespotřebujete všechnu vodu. Těsto přemístěte na pracovní plochu poprášenou hladkou moukou a hněťte rukama 10 minut, dokud těsto nebude hladké a vláčné.

2

Olejem slabě vytřete mísu, těsto do ní uložte, přikryjte a nechte kynout, dokud nezdvojnásobí objem (těsto lze také uložit do lednice a nechat kynout přes noc). 

3

Pracovní plochu postříkejte zlehka olejem. Vykynuté těsto vyjměte z mísy, rozdělte na dva díly a každý díl rukama vytáhněte na co největší čtverec. Povrch těsta poprašte zlehka moukou a vyválejte na co nejtenčí placku, těsto povytahujte – čím tenčí bude, tím bude lavaš křehčí. 

4

Troubu rozehřejte na 175 °C. Placky (jednu či obě, podle toho, jak moc jsou tenké) přesuňte na plech vyložený pečicím papírem a postříkejte vodou z rozprašovače. Vložte plech do trouby a pečte 12–20 minut podle toho, jak jsou placky silné. 

5

Vyndejte upečené lavaše z trouby. Těsto rychle tvrdne a pak lze nalámat na krekry. Pokud chcete lavaše spíše měkké, neválejte je tak dotenka, ale po upečení postříkejte vodou z rozprašovače a uchovávejte přikryté.

NĚCO NAVÍC
Vykynuté těsto můžete také rozdělit na menší bochánky, vyválet a péct nasucho na pánvi s těžkým dnem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/7

Apetit magazín

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha
  • Tipy a triky

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete i v odlehčeném letním bramborovém salátu. Lze ho podávat...
Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit