Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Husí galantina s kaštanovou nádivkou
Husí galantina s kaštanovou nádivkou
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Husí galantina s kaštanovou nádivkou

4/5 Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3813 kcal
Bílkoviny 144 g
Sacharidy 242 g
Tuky 259 g
Vláknina 38 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vykostit husu je pracné, ale vynaložená námaha se vám bohatě vrátí, až pečeni na stole přímo před zraky hostů naporcujete na elegantní plátky...

Suroviny

husa 1 ks
menší, o váze cca 3,5 kg
sůl
pepř
čerstvě mletý
NA NÁDIVKU
velká, najemno nasekaná
sůl
pepř
čerstvě mletý
řapíkatý celer 3 ks
nakrájený na jemné kostičky
klobásky salsiccia – vymáčknuté ze střívka
kaštany 300 g
uvařené, oloupané, nasekané
velké, oloupané, bez jádřince a nakrájené na drobné kostičky
na malé kostičky
vejce 1 ks
šalvěj 1 PL
nasekané

Postup

1

Na nádivku na pánvi opékejte na másle chvíli cibuli, řapíkatý celer a salsicciu. Přendejte do mísy, přidejte kaštany, jablko, chléb, vejce, žloutek a šalvěj. Dobře promíchejte.

2

Vykostěte husu. Nejdříve odřízněte křídla a dejte je stranou – použít je můžete do vývaru na kaldoun. Husu otočte prsíčky dolů a vykosťovacím nožem nařízněte dlouhým řezem maso podél hřbetu až na kost.

3

Pak začněte opatrně seřezávat a uvolňovat maso podél skeletu – snažte se odkrojit co nejméně masa, skelet by se měl od masa oddělovat.

4

Pokračujte od středu nejprve dolů ke stehennímu kloubu, objeďte jej špičkou nože a pak kloub přeřízněte (můžete si pomoct vylomením). Stehna však nevykosťujte a nechte je v celku. Pak stejně postupujte na horní polovině trupu, kde přeřízněte kloub okolo křídla.

5

Nejopatrněji řežte, až se dostanete k prsíčkům, abyste kůži zcela neprořízli. Jakmile je skelet téměř uvolněný a dostanete se doprostřed z obou stran, opatrně seřezávejte, až odškrabávejte maso z hrudní kosti, a jakmile je dostatečně uvolněná, řezem podél středu hrudní kosti odřízněte celý skelet.

6

Pak odřízněte krk (nebo nadbytečnou kůži po krku) a vykostěte zbytky kostí z křídel (nožem objeďte zbylý kloub, seškrábněte maso a kost vytáhněte). Měli byste mít před sebou rozevřený plát masa s celými stehýnky. Pokud jste někde prořízli kůži, uřízněte tenký plátek masa z prsíček a položte jej na kritické místo.

7

Rozevřený plát položte kůží dolů, osolte a opepřete. Z většiny nádivky vytvarujte bochánek a umístěte ho do středu masového plátu, zbytek naneste v tenčí vrstvě na maso okolo. Masový plát zaviňte zpátky do tvaru husy a svažte kuchyňským provázkem nejdříve okolo a pak i napříč. Stehna svažte k sobě, aby nádivka nevytékala. (Takto připravenou husu můžete uložit do chladu a upéct až druhý den.)

 
8

Umístěte galantinu do pekáče prsíčky nahoru a dejte do trouby vyhřáté na 180°C. Při pečení přelévejte výpekem, dokud není husa zlatavá a maso měkké. Před krájením a servírováním nechte husu 10 minut odpočinout.

dokonalá husí galantina s kaštanovou nádivkou

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/11

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...