
Husí kaldoun se šafránem
Tradičnímu kaldounu dodá šafrán nejen barvu, ale i šmrnc. Použijte pravý šafrán, laciné náhražky (světlice barvířská čili saflor) polévku neochutí ani neobarví.
Ingredience
- 1 husí skelet, krk, masitý ořez
- 200 g husích drobů, očištěných
- 1 menší cibule
- očištěná kořenová zelenina (1 menší mrkev, 1 petržel, polovina celeru)
- 1 bobkový list
- pár kuliček pepře a nového koření
- 1,5 lžíce másla
- 1/2 květáku, na drobné růžičky + část květáku na tenké plátky na ozdobení
- 1 menší cibule, nakrájená nadrobno
- 1,5 lžíce hladké mouky
- špetka šafránu, sůl
- 150 g najemno pokrájené kořenové zeleniny (cca 1 mrkev, 1 petržel, čtvrtka celeru)
- 2 žloutky
- 200 ml smetany na vaření
NA VÝVAR
NA POLÉVKU
Příprava jídla
1 Nejdříve uvařte vývar. Skelet, krk, křídla, veškerý masitý ořez a drůbky vložte do hrnce. Přidejte rozkrojenou cibuli, kořenovou zeleninu, bobkový list, celý pepř, nové koření a zalijte studenou vodou. Uveďte do varu, seberte lžící z povrchu vysrážené nečistoty a vařte na mírném ohni aspoň dvě hodiny. Vývar sceďte, maso oberte, drůbky vyjměte a úhledně nakrájejte. Maso i drůbky dejte stranou. Pokud je vývar hodně mastný, část tuku z povrchu seberte.
2 Na másle opečte nejprve pár plátků květáku na ozdobení, vyjměte je a uchovejte do podávání.
3 Pak na másle v hrnci opečte cibulku doměkka, zaprašte moukou a udělejte světlou jíšku. Zalijte vývarem, přidejte šafrán a sůl a vařte zhruba 15 minut, aby se jíška provařila. Potom přidejte najemno pokrájenou kořenovou zeleninu, růžičky květáku, uchované maso a drůbky. Vařte pár minut, až je zelenina na skus a maso a drůbky se prohřejí. Žloutky dobře rozmíchejte ve smetaně, vlijte do polévky a nechte prohřát. Ozdobte každý talíř několika plátky opečeného květáku a podávejte.
Přidat komentář