0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Husí kaldoun se šafránem

Husí kaldoun se šafránem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Husí kaldoun se šafránem

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2711 kcal
Bílkoviny 138 g
Sacharidy 154 g
Tuky 193 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tradičnímu kaldounu dodá šafrán nejen barvu, ale i šmrnc. Použijte pravý šafrán, laciné náhražky (světlice barvířská čili saflor) polévku neochutí ani neobarví.

Suroviny

NA VÝVAR
husa 1 ks
husí skelet, krk, masitý ořez
husa 200 g
husí droby očištěné
cibule 1 ks
malá
mrkev 1 ks
menší, očištěná
petržel 1 ks
celer 0.5 ks
bobkový list 1 ks
pepř kuličky
pár
nové koření kuličky
pár
NA POLÉVKU
máslo 1.5 PL
květák 0.5 ks
na drobné růžičky + část květáku na tenké plátky na ozdobení
cibule 1 ks
menší, nakrájená nadrobno
mouka pšeničná hladká 1.5 PL
šafrán 1 špetka
sůl
kořenová zelenina 150 g
najemno pokrájené (cca 1 mrkev, 1 petržel, čtvrtka celeru)
žloutek 2 ks
smetana na vaření 200 ml

1 Nejdříve uvařte vývar. Skelet, krk, křídla, veškerý masitý ořez a drůbky vložte do hrnce. Přidejte rozkrojenou cibuli, kořenovou zeleninu, bobkový list, celý pepř, nové koření a zalijte studenou vodou. Uveďte do varu, seberte lžící z povrchu vysrážené nečistoty a vařte na mírném ohni aspoň dvě hodiny. Vývar sceďte, maso oberte, drůbky vyjměte a úhledně nakrájejte. Maso i drůbky dejte stranou. Pokud je vývar hodně mastný, část tuku z povrchu seberte.

2 Na másle opečte nejprve pár plátků květáku na ozdobení, vyjměte je a uchovejte do podávání.

3 Pak na másle v hrnci opečte cibulku doměkka, zaprašte moukou a udělejte světlou jíšku. Zalijte vývarem, přidejte šafrán a sůl a vařte zhruba 15 minut, aby se jíška provařila. Potom přidejte najemno pokrájenou kořenovou zeleninu, růžičky květáku, uchované maso a drůbky. Vařte pár minut, až je zelenina na skus a maso a drůbky se prohřejí. Žloutky dobře rozmíchejte ve smetaně, vlijte do polévky a nechte prohřát. Ozdobte každý talíř několika plátky opečeného květáku a podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/11

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit