0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Husí kaldoun se šafránem

Husí kaldoun se šafránem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Husí kaldoun se šafránem

4/5 Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2711 kcal
Bílkoviny 138 g
Sacharidy 154 g
Tuky 193 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tradičnímu kaldounu dodá šafrán nejen barvu, ale i šmrnc. Použijte pravý šafrán, laciné náhražky (světlice barvířská čili saflor) polévku neochutí ani neobarví.

Suroviny

NA VÝVAR
husa 1 ks
husí skelet, krk, masitý ořez
husa 200 g
husí droby očištěné
cibule 1 ks
malá
mrkev 1 ks
menší, očištěná
petržel 1 ks
celer ½ ks
bobkový list 1 ks
pepř kuličky
pár
nové koření kuličky
pár
NA POLÉVKU
máslo 1,5 PL
na drobné růžičky + část květáku na tenké plátky na ozdobení
cibule 1 ks
menší, nakrájená nadrobno
mouka pšeničná hladká 1,5 PL
šafrán 1 špetka
sůl
kořenová zelenina 150 g
najemno pokrájené (cca 1 mrkev, 1 petržel, čtvrtka celeru)
žloutek 2 ks

Postup

1

Nejdříve uvařte vývar. Skelet, krk, křídla, veškerý masitý ořez a drůbky vložte do hrnce.

2

Přidejte rozkrojenou cibuli, kořenovou zeleninu, bobkový list, celý pepř, nové koření a zalijte studenou vodou.

3

Uveďte do varu, seberte lžící z povrchu vysrážené nečistoty a vařte na mírném ohni aspoň dvě hodiny.

4

Vývar sceďte, maso oberte, drůbky vyjměte a úhledně nakrájejte. Maso i drůbky dejte stranou. Pokud je vývar hodně mastný, část tuku z povrchu seberte.

5

Na másle opečte nejprve pár plátků květáku na ozdobení, vyjměte je a uchovejte do podávání.

6

Pak na másle v hrnci opečte cibulku doměkka, zaprašte moukou a udělejte světlou jíšku.

7

Zalijte vývarem, přidejte šafrán a sůl a vařte zhruba 15 minut, aby se jíška provařila. Potom přidejte najemno pokrájenou kořenovou zeleninu, růžičky květáku, uchované maso a drůbky.

8

Vařte pár minut, až je zelenina na skus a maso a drůbky se prohřejí.

9

Žloutky dobře rozmíchejte ve smetaně, vlijte do polévky a nechte prohřát. Ozdobte každý talíř několika plátky opečeného květáku a podávejte.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/11

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč