Husí kaldoun se šafránem

Husí kaldoun se šafránem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Husí kaldoun se šafránem

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (1)
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2711 kcal
Bílkoviny 138 g
Sacharidy 154 g
Tuky 193 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tradičnímu kaldounu dodá šafrán nejen barvu, ale i šmrnc. Použijte pravý šafrán, laciné náhražky (světlice barvířská čili saflor) polévku neochutí ani neobarví.

Suroviny

NA VÝVAR
husa 1 ks
husí skelet, krk, masitý ořez
husa 200 g
husí droby očištěné
cibule 1 ks
malá
mrkev 1 ks
menší, očištěná
petržel 1 ks
celer 0.5 ks
bobkový list 1 ks
pepř kuličky
pár
nové koření kuličky
pár
NA POLÉVKU
máslo 1.5 PL
květák 0.5 ks
na drobné růžičky + část květáku na tenké plátky na ozdobení
cibule 1 ks
menší, nakrájená nadrobno
mouka pšeničná hladká 1.5 PL
šafrán 1 špetka
sůl
kořenová zelenina 150 g
najemno pokrájené (cca 1 mrkev, 1 petržel, čtvrtka celeru)
žloutek 2 ks
smetana na vaření 200 ml

1 Nejdříve uvařte vývar. Skelet, krk, křídla, veškerý masitý ořez a drůbky vložte do hrnce. Přidejte rozkrojenou cibuli, kořenovou zeleninu, bobkový list, celý pepř, nové koření a zalijte studenou vodou. Uveďte do varu, seberte lžící z povrchu vysrážené nečistoty a vařte na mírném ohni aspoň dvě hodiny. Vývar sceďte, maso oberte, drůbky vyjměte a úhledně nakrájejte. Maso i drůbky dejte stranou. Pokud je vývar hodně mastný, část tuku z povrchu seberte.

2 Na másle opečte nejprve pár plátků květáku na ozdobení, vyjměte je a uchovejte do podávání.

3 Pak na másle v hrnci opečte cibulku doměkka, zaprašte moukou a udělejte světlou jíšku. Zalijte vývarem, přidejte šafrán a sůl a vařte zhruba 15 minut, aby se jíška provařila. Potom přidejte najemno pokrájenou kořenovou zeleninu, růžičky květáku, uchované maso a drůbky. Vařte pár minut, až je zelenina na skus a maso a drůbky se prohřejí. Žloutky dobře rozmíchejte ve smetaně, vlijte do polévky a nechte prohřát. Ozdobte každý talíř několika plátky opečeného květáku a podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/11

Apetit magazín

Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit
  • Suroviny

Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit

Nezralé sójové boby edamame bývají v různých úpravách součástí asijských pokrmů a spolehlivě je též najdeme v havajské poke bowl. Kde je sehnat, jak si je připravit a jaké mají přínosy pro zdraví? Vyzkoušejte tuto tisíce let známou surovinu...

Obchod Apetit