Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jablečný koláč s kořením chai
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 18
Více než hodinu Snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2222 kcal
Bílkoviny 23 g
Sacharidy 387 g
Tuky 55 g
Vláknina 58 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Podzim bez jablečného koláče? Nikdy! A tohle je jasný redakční favorit!

Suroviny

základní těsto 1
dávka, recept v popisku
jablko 1,8 kg
koření 3 PL
chai lze nahradit mixed spice
podle kyselosti jablek
škrob 40 g
kukuřičný
mleté (lze vynechat)
vejce 1 ks
prošlehané, na potření koláče
třtinový cukr 1,5 PL
na posypání, lze vynechat

Postup

1

Obě poloviny těsta rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na 2 kruhové pláty o síle 4mm. Nezapomeňte těsto před rozválením z obou stran lehce poprášit moukou, aby se nelepilo. Jedním plátem těsta vyložte koláčovou formu o průmě- ru 18–20cm. Těsto urovnejte, přitlačte do všech prohlubní a přesahy odkrojte, ale nevyhazujte. Dno koláče propíchejte vidličkou a uložte na 30 minut do lednice. Druhý plát a odkrojky i s papírem položte na tác či plech na pečení a uložte do lednice.

2

Troubu předehřejte na 180°C. Jablka oloupejte, odstraňte jádřince a nakrájejte je na tenčí plátky. Ve větší míse je ihned pokapejte citronovou šťávou, aby nezhnědly. Přidejte koření, javorový sirup, cukr a škrob. Opatrně promíchejte.

3

Vyndejte koláčový korpus z lednice a na dno rozprostřete mleté vlašské ořechy, chcete-li je použít. Potom koláč naplňte připraveným ovocem. Okraj těsta potřete rozšlehaným vejcem a poté na vršek koláče opatrně položte připravený druhý plát. Stlačte okraje těsta k sobě a případný přesah zakrojte. Odkrojky opět uchovejte. Koláč uložte do lednice.

4

Všechny odkrojky spojte a znovu vyválejte na obdélník o síle 2 mm a velikosti zhruba 6x40 cm. Z něj vykrájejte 4 dlouhé proužky o síle 1 cm. Rozdělte je na dvojice a zapleťte. Můžete uplést i klasické copy ze 3 pruhů, v tom případě vykrájejte 6 pruhů. Okraj koláče potřete vejcem a copy naaranžujte kolem okraje a konce spojte dohromady. Ostrým úzkým nožem vykrojte do středu koláče 3 úzké otvory. Povrch koláče potřete vejcem a posypte cukrem.

5

Formu s koláčem položte na plech, vložte do trouby a pečte zhruba hodinu, nebo dokud není těsto krásně zlaté. Před podáváním nechte minimálně 30 minut chladnout.

NĚCO NAVÍC
Koření chai si můžete snadno připravit sami pomletím 1 lžičky fenyklových semínek, semínek z 10 tobolek kardamomu, 10 hřebíčků, 1 skořicového svitku, 8 kuliček černého pepře, 1 lžíce sypaného černého čaje a semínek z 1 vanilkového lusku. Nakonec ještě přimíchejte 1/2 lžičky mletého zázvoru a špetku strouhaného muškátového oříšku.

[[nid:33405]]

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/9

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...