Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Základní recept na křehké těsto
Základní recept na křehké těsto
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Základní recept na křehké těsto

3.9/5 Počet hodnocení: 44
Do 15 minut Snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3650 kcal
Bílkoviny 75 g
Sacharidy 319 g
Tuky 219 g
Vláknina 54 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Milujete koláče z křehkého těsta s ovocnou náplní a efektním zdobením? Pak si náš recept na křehké těsto uložte nebo zapište do sešítku. Protože se vám bude hodit v průběhu celého roku. Ať už ho naplníte jahodami, broskvemi, švestkami, jablky, tvarohem, pudinkem nebo ovocnou zavařeninou, vždy bude chutnat výtečně. S našimi recepty a podrobným návodem upečete ty nejkrásnější moučníky babího léta.

JAK NA ZÁKLADNÍ KŘEHKÉ TĚSTO A JABLEČNÝ KOLÁČ Z NĚJ SE MŮŽETE PODÍVAT V NAŠEM VIDEU

Skryt pre seznam

Suroviny

sůl ČL
máslo 240 g
vychlazené a nakrájené na kostičky + trocha navíc na vymazání formy
lze použít i jablečný či bílý vinný ocet
vejce 1 ks
velké
voda 90 ml
ledová

Postup

1

Mouku, cukr a sůl dejte do robotu s noži a krátce promixujte, aby se přísady promísily. 

2

Přidejte máslo a několika pulzy propracujte, aby vznikla jemná drobenka. Nepoužíváte-li robot, ale nůž a prsty, pracujte rychle, těsto se nesmí příliš zahřát. 

3

Pak přilijte 90 ml ledové vody a citronovou šťávu, přidejte vejce a hněťte, až vznikne soudržné těsto. Pokud je těsto příliš suché, přilévejte po troškách ještě ledovou vodu (cca 30 ml).

4

Těsto pak rozdělte na poloviny, zploštěte je do tvaru disku, zabalte do potravinářské fólie a nejméně na 30 minut dejte do lednice. Dále ho použijte podle jednotlivých receptů na švestkový koláč s makovým mascarpone, hruškový koláč se slaným medem a bourbonem, ostružinový koláč s citronem a vanilkou, jablečný koláč s kořením chai, broskvové koláčky nebo jablečný koláč z videa výše.

NĚCO NAVÍC
Těsto v lednici vydrží 3 dny, v mrazáku až měsíc.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/9

Apetit magazín

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč