Základní recept na křehké těsto

Základní recept na křehké těsto

Hodnocení receptu
Průměr: 3.4 ()
Do 10 minut Snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3650 kcal
Bílkoviny 75 g
Sacharidy 319 g
Tuky 219 g
Vláknina 54 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Koláčům z křehkého těsta zvaným páje sluší náplně z ovoce a efektní zdobení. S našimi recepty a podrobným návodem upečete ty nejkrásnější moučníky babího léta.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 450 g
krupicový cukr 2 PL
sůl 0.33 ČL
máslo 240 g
vychlazené a nakrájené na kostičky + trocha navíc na vymazání formy
citronová štáva 1 PL
lze použít i jablečný či bílý vinný ocet
vejce 1 ks
velké

1 Mouku, cukr a sůl dejte do robotu s noži a krátce promixujte, aby se přísady promísily. Přidejte máslo a několika pulzy propracujte, aby vznikla jemná drobenka. Nepoužíváte-li robot, ale nůž a prsty, pracujte rychle, těsto se nesmí příliš zahřát. Pak přilijte 90 ml ledové vody a citronovou šťávu, přidejte vejce a hněťte, až vznikne soudržné těsto. Pokud je těsto příliš suché, přilévejte po troškách ještě ledovou vodu (cca 30 ml).

2 Těsto pak rozdělte na poloviny, zploštěte je do tvaru disku, zabalte do potravinářské fólie a nejméně na 30 minut dejte do lednice.

NĚCO NAVÍC
Těsto v lednici vydrží 3 dny, v mrazáku až měsíc.

VIDEORECEPT:
Ve videu se můžete podívat na přípravu těsta a základní jablečné náplně i pletení mřížky.
Jablečný koláč

Jablečný koláč

Více
Jak na nejlepší ovocný koláč?

Jak na nejlepší ovocný koláč?

Více

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/9

Apetit magazín

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne
  • Tipy a triky

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne

Nakoupíte zásobu nádherných žlutých banánů a za dva dny už se vám do nich nechce, protože jsou flekaté? Nebo na ně zapomenete a brzy zčernají? Poradíme vám, jak skladovat banány, aby vydržely co nejdéle ve formě. ...

Obchod Apetit