Milujete koláče z křehkého těsta s ovocnou náplní a efektním zdobením? Pak si náš recept na křehké těsto uložte nebo zapište do sešítku. Protože se vám bude hodit v průběhu celého roku. Ať už ho naplníte jahodami, broskvemi, švestkami, jablky, tvarohem, pudinkem nebo ovocnou zavařeninou, vždy bude chutnat výtečně. S našimi recepty a podrobným návodem upečete ty nejkrásnější moučníky babího léta.
JAK NA ZÁKLADNÍ KŘEHKÉ TĚSTO A JABLEČNÝ KOLÁČ Z NĚJ SE MŮŽETE PODÍVAT V NAŠEM VIDEU
Suroviny
Postup
Mouku, cukr a sůl dejte do robotu s noži a krátce promixujte, aby se přísady promísily.
Přidejte máslo a několika pulzy propracujte, aby vznikla jemná drobenka. Nepoužíváte-li robot, ale nůž a prsty, pracujte rychle, těsto se nesmí příliš zahřát.
Pak přilijte 90 ml ledové vody a citronovou šťávu, přidejte vejce a hněťte, až vznikne soudržné těsto. Pokud je těsto příliš suché, přilévejte po troškách ještě ledovou vodu (cca 30 ml).
Těsto pak rozdělte na poloviny, zploštěte je do tvaru disku, zabalte do potravinářské fólie a nejméně na 30 minut dejte do lednice. Dále ho použijte podle jednotlivých receptů na švestkový koláč s makovým mascarpone, hruškový koláč se slaným medem a bourbonem, ostružinový koláč s citronem a vanilkou, jablečný koláč s kořením chai, broskvové koláčky nebo jablečný koláč z videa výše.
NĚCO NAVÍC
Těsto v lednici vydrží 3 dny, v mrazáku až měsíc.