0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Základní recept na křehké těsto

Základní recept na křehké těsto

3.7 / 5. Počet hodnocení: 25
Do 10 minut Snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3650 kcal
Bílkoviny 75 g
Sacharidy 319 g
Tuky 219 g
Vláknina 54 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Koláčům z křehkého těsta zvaným páje sluší náplně z ovoce a efektní zdobení. S našimi recepty a podrobným návodem upečete ty nejkrásnější moučníky babího léta.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 450 g
krupicový cukr 2 PL
sůl ČL
máslo 240 g
vychlazené a nakrájené na kostičky + trocha navíc na vymazání formy
citronová štáva 1 PL
lze použít i jablečný či bílý vinný ocet
vejce 1 ks
velké
voda 90 ml
ledová

1 Mouku, cukr a sůl dejte do robotu s noži a krátce promixujte, aby se přísady promísily. Přidejte máslo a několika pulzy propracujte, aby vznikla jemná drobenka. Nepoužíváte-li robot, ale nůž a prsty, pracujte rychle, těsto se nesmí příliš zahřát. Pak přilijte 90 ml ledové vody a citronovou šťávu, přidejte vejce a hněťte, až vznikne soudržné těsto. Pokud je těsto příliš suché, přilévejte po troškách ještě ledovou vodu (cca 30 ml).

2 Těsto pak rozdělte na poloviny, zploštěte je do tvaru disku, zabalte do potravinářské fólie a nejméně na 30 minut dejte do lednice.

NĚCO NAVÍC
Těsto v lednici vydrží 3 dny, v mrazáku až měsíc.

VIDEORECEPT:
Ve videu se můžete podívat na přípravu těsta a základní jablečné náplně i pletení mřížky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/9

Apetit magazín

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...
Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti
  • Zajímavosti

Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti

Pozitivní účinky kombuchy na lidský organismus jsou známy již tisíce let. Jedná se o fermentovaný nápoj, který je díky živým kulturám bohatý na probiotika, antioxidanty a mnoho dalších prospěšných látek. Jak si kombuchu připravit doma? ...
AD
Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!
  • Nakupujeme

Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!

Věděli jste, že domácnosti jsou odpovědné až za 53 % potravinového odpadu? Tento alarmující údaj, zveřejněný organizací Zachraň jídlo, nám může posloužit jako odrazový můstek ke změně. Naučíme-li se lépe hospodařit, bude to mít pozitivní...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč