Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jablková obrácená roláda
Jablková obrácená roláda
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Jablková obrácená roláda

4/5 Počet hodnocení: 22
Do hodiny Pro zkušené Na plech o rozměru 35 x 40 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5768 kcal
Bílkoviny 115 g
Sacharidy 399 g
Tuky 396 g
Vláknina 44 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jak by to vypadalo, kdyby se potkala klasická piškotová roláda s Tarte Tatin? Vznikla by obrácená jablková roláda! Je překvapivě jednoduchá, velmi efektní a hlavně neuvěřitelně dobrá. Její jedinou nevýhodou je to, že zmizí, než řeknete švec. U jednoho kousku totiž nikdy nezůstane.

Suroviny

Na těsto
na vymazání plechu
oloupané a nastrouhané nahrubo
lískové oříšky 200 g
nasucho opražené
rozinky 1 hrst
předem namočené do rumu
mletá, na posypání
vejce 5 ks
3 rozdělená na bílky a žloutky + 2 v celku
sůl 1 špetka
+ na poprášení
Na krém
mléko 350 ml
vanilkový
máslo 250 g
pokojové teploty
podle chuti
rum 2 PL
tuzemák

Postup

1

Troubu rozehřejte na 180°C. Plech o rozměru 35 x 40 cm vymažte slabě máslem a vyložte pečicím papírem. Nastrouhaná jablka rozložte rovnoměrně na plech (pokud jsou příliš šťavnatá, předem je vymačkejte.) Polovinu oříšků nasekejte najemno a nasypte na jablka spolu s rozinkami.

2

Ze tří bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh. Dvě celá vejce a všechny zbylé žloutky vyšlehejte s cukrem do světlé pěny. Přes jemné síto prosijte do pěny mouku a vešlehejte. Pak jemně zapracujte sníh z bílků.

3

Těsto vlijte na jablka, rozetřete i do stran a pečte do zezlátnutí. Ihned po vyndání z trouby překlopte plech s plátem těsta na utěrku poprášenou moukou. Sejměte plech, stáhněte papír a pevně kratší stranou zaviňte i s utěrkou jablky dovnitř. Nechte vychladnout.

4

Uvařte v mléce pudinkový prášek podle návodu s jednou lžící krupicového cukru (díky menšímu objemu mléka bude hustší) a nechte za občasného míchání zchladnout, aby se neudělal škraloup. Máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem do pěny a po lžících zašlehejte zchladlý pudink – nejlépe se spojí, pokud mají máslo i pudink stejnou teplotu. Pak zašlehejte tuzemák. 

5

Rozviňte vychladlou roládu, utěrku již nebudete potřebovat. Potřete krémem, jednu třetinu krému si nechte na pomazání rolády navrch a znovu zaviňte. Nechte nejméně dvě hodiny (ale klidně přes noc) odležet v lednici. Zbylé oříšky nasekejte nahrubo. Vychlazenou roládu pomažte zbylým krémem a posypte oříšky. Odkrojte konce a podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/11

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...