Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jahodový dort
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 98
Více než hodinu Snadné Na 1 dort

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3975 kcal
Bílkoviny 91 g
Sacharidy 534 g
Tuky 167 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Piškot, vanilkový pudink a pořádná vrstva jahod pod sklem. Tak prosté, a přitom efektní a naprosto dokonalé! Chcete-li dort ještě o trošičku vylepšit, přidejte pod pudink poctivou vrstvu domácího džemu. Samozřejmě jahodového.

Suroviny

Na korpus
vejce 3 ks
o pokojové teplotě
+ navíc na vymazání formy
sůl 1 špetka
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
Na dokončení
mléko 350 ml
vanilkový (viz Něco navíc)
máslo 100 g
jahody 700 g
voda 500 ml
1 balení červeného cukrárenského želé nebo 2 balení červeného Dort-želé (vždy na 500 ml tekutiny)

Postup

1

Troubu vyhřejte na 160°C. Dortovou formu o průměru 22–24 cm lehce vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Vejce, máslo, cukr, vanilkový cukr a špetku soli vyšlehejte
do světlé pěny, bude to trvat pár minut. Mouku a kypřicí prášek prosejte přes jemné síto a stěrkou zapracujte k vaječné pěně. Hotové těsto vlijte do připravené formy, uhlaďte povrch a vložte do trouby. Pečte přibližně 30 minut. Propečení vyzkoušejte zapíchnutím špejle. Pokud ji vytáhnete čistou a suchou, korpus je hotový. Nechte úplně vychladnout ve formě.

2

Hotový korpus vyndejte z formy a v případě potřeby jej seřízněte do roviny. Položte ho na servírovací talíř či etažér a kolem utáhněte stahovací ráfek.

3

Větší část mléka vlijte do rendlíku a zahřejte k bodu varu. Za stálého míchání vlijte pudinkový prášek rozmíchaný ve zbytku mléka, přidejte 2 lžíce cukru a povařte do zhoustnutí. Stáhněte z plotny a za občasného promíchání nechte 10 minut chladnout. Poté zašlehejte máslo, pudink nalijte na připravený korpus a rozetřete. Nechte zcela vychladnout.

4

Jahody odstopkujte, menší přepulte a větší nakrájejte na silnější plátky. Poté je naskládejte na povrch dortu a zalijte zchladlým želé připraveným podle návodu na obalu
z 500 ml vody a 2 lžic cukru. Uložte dort alespoň na 3 hodiny do lednice. Poté opatrně objeďte nožem, odstraňte ráfek a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Pudink můžete připravit i domácí. Do rendlíku vlijte 250 ml mléka, přidejte dřeň vyškrábnutou z 1/3 vanilkového lusku a přiveďte k varu. Ve 100 ml mléka rozmíchejte 2 žloutky, 35 g kukuřičného škrobu a 2 lžíce krupicového cukru, směs vlijte k vroucímu mléku a za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Jakmile je pudink hustý, odstavte ho, nechte 10 minut zchladnout a zašlehejte 100 g másla.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/6

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...