Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kapří podkovy s bramborovým salátem
Kapří podkovy s bramborovým salátem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kapří podkovy s bramborovým salátem

2/5 Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4335 kcal
Bílkoviny 219 g
Sacharidy 315 g
Tuky 244 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Učiňte tradicím zadost a ke štědrovečerní večeři podávejte smaženého kapra s bramborovým salátem. Naše tipy? Brambory na salát si uvařte den předem či ráno. Dopředu lze namíchat i salát a nechat zakrytý v chladničce rozležet. Chuti se pěkně prolnou. Na obalení kapra nepoužívejte klasickou strouhanku, volte raději strouhanku panko, která při smažení tolik nenasaje olej.

Suroviny

kapr 4 podkovy
sůl
česnek sušený
dle chuti
na naložení (nemusí být)
na obalení dle potřeby
vejce 2 ks
strouhanka panko 100 g
na obalení dle potřeby
petrželka 1 PL
hladkolistá, nadrobno nakrájená
řepkový olej
na smažení
Na bramborový salát
salátové (varný typ A), vydrhnuté
sůl
libeček
nemusí být
nemusí být
mrkev 1 ks
vinný ocet bílý 1 ČL
vejce 4 ks
uvařená natvrdo
sůl
pepř
čerstvě mletý
majonéza 200 ml
nebo bílý vinný ocet na doladění
K podávání
jarní cibulka 1 ks
nakrájená natenko
polníček 2 hrsti
semínka vyloupaná
petrželka
hladkolistá
rozmarýn
čerstvý, na ozdobení
úhledně nakrájený, na pokapání

Postup

1

Brambory uvařte ve slupce v hrnci s osolenou vodou (můžete přidat snítku libečku či celý kmín), trvá to okolo 25–30 minut. Mezitím uvařte v osolené vodě v rendlíčku podélně rozpůlenou mrkev, ke konci vaření můžete přidat ocet. Uvařené brambory po zchladnutí oloupejte a nakrájejte na malé kostičky (malé proto, že ze salátu budete připravovat i předkrm, jinak je velikost na vás), mrkev nakrájejte na ještě o něco menší kostičky, stejně tak okurky a vejce. Všechno průběžně sypte do mísy. Promíchejte, osolte, opepřete a vmíchejte majonézu podle chuti a potřeby, salát by měl být soudržný, ne řídký. Dolaďte citronovou šťávou a/nebo octem, solí a pepřem. Čtvrtinu salátu odeberte a použijte na jednohubky. Mísu se zbylým salátem zakryjte a dejte do chladničky. 

2

Kapří podkovy osolte a poprašte česnekovým práškem, v tuhle chvíli je lze také zakapat citronovou šťávou a nechat chvíli marinovat v chladu. Pak je obalte v mouce smíchané s česnekovým práškem podle chuti (můžete je ze všech stran poprášit pomocí sítka). Poté je důkladně smočte v osolených vejcích rozšlehaných v hlubokém talíři či ploché misce. Nakonec kapra ze všech stran obalte ve strouhance panko smíchané s nasekanou petrželkou. V pánvi rozehřejte vyšší vrstvu oleje a usmažte rybu dozlatova a tak, aby byla propečená. Nechte okapat na papírových utěrkách. 

3

Kapra podávejte se salátem posypaným jarní cibulkou, polníčkem a semínky z granátového jablka. Dozdobit můžete petrželkou a rozmarýnem. Doplňte nakrájeným citronem na pokapání.

NĚCO NAVÍC
Zbylý salát zužitkujte na pohoštění, zbylé porce snězte druhý den či naložte z kapra pečenáče. Osmažené porce nakrájejte či nalámejte na kusy a dejte do sklenice, vrstvy proložte kolečky cibule a zalijte lákem na okurky. Můžete přidat bobkový list, nové koření a černý pepř. Sklenici zavřete a dejte na 5–8 dní uležet do chladničky – na Silvestra či na Nový rok jako byste ji našli.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/12

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...