Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kapr z trouby v citronové strouhance
Kapr z trouby v citronové strouhance
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kapr z trouby v citronové strouhance

4.2/5 Počet hodnocení: 18
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2683 kcal
Bílkoviny 101 g
Sacharidy 225 g
Tuky 147 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Domácí majonéza dodá salátu švih a díky pečení v troubě získáte čas, který můžete využít sami pro sebe.

Suroviny

kapr 2 ks
celé půlky
sůl
vejce 2 ks
rozmixovaný na strouhanku
nastrouhaná z jednoho citronu
máslo 125 g
rozpuštěné na potření (viz Něco navíc)

Postup

1

Z kapřích půlek odřízněte úzké pruhy spodní části břicha s podkožním tukem a použijte je později třeba na polévku. Potom odřízněte filety. V místě, kde na boku končila žebra, se nachází pruh masa bez kostí. Z této části udělejte z každého filetu dvě porce. Do zbylého filetu udělejte asi 3 mm od sebe cca 1–1,5 cm hluboké příčné zářezy – zbylé schované kůstky se tím poruší a po tepelné úpravě se tak výrazně sníží nebezpečí, že se někomu zabodne kost do krku. Potom nakrájejte na porce.

2

Nastrouhejte kůru z dobře omytého biocitronu a promíchejte ji s čerstvou strouhankou. Rybu z obou stran osolte, obalte v mouce a vejci rozšlehaném s pivem a obalte v ochucené strouhance. Porce rozložte na pečicí papír velikosti plechu. Strouhanku zbytečně nemačkejte, obalujte zlehka a přebytečnou strouhanku oklepejte. Obal tak zůstane nadýchaný.

3

Rozpalte troubu na 200 °C i s plechem na pečení – když plech rozpálíte předem, začne se kapr dříve dělat. Porce kapra potřete nebo pokapejte rozpuštěným máslem a papír s kaprem přetáhněte na rozpálený plech. Pečte 5–10 minut, podle velikosti porcí, a jakmile povrch zezlátne, porce opatrně otočte. Opět postříkejte tukem a dopečte dozlatova.

NĚCO NAVÍC
Kapra neobalujte dlouho předem, strouhanka vlhne. Porce kapra ale připravte klidně den před. Potřete je olejem, osolte, přikryjte a uložte v lednici. Drobné kůstky tak ještě změknou. Jestli máte rádi česnekovou příchuť, prolisujte do strouhanky 1–2 stroužky, místo citronové kůry nebo k ní. Na potírání porcí před pečením je ještě lepší přepuštěné máslo, které se nepřepaluje.

[[nid:27456]]

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/12

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...