Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Koláč Negroni se sněhovou čepicí
Koláč Negroni se sněhovou čepicí
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Koláč Negroni se sněhovou čepicí

4.7/5 Počet hodnocení: 16
Více než hodinu Pro zkušené Pro 8–10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4905 kcal
Bílkoviny 103 g
Sacharidy 577 g
Tuky 226 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Něco pro milovníky komplexních dezertů. Tohle totiž není jen citrusový koláč se sněhem, je to oblíbený drink Negroni v podobě dezertu. Korpus z křehkého těsta skrývá krémovou náplň umně kombinující pomeranče, citrony, Campari a vermut. Vše je ovšem ukryto pod efektně opálenou sněhovou čepicí. 

Suroviny

chlazené
Na náplň
koriandrová semínka 1 ČL
jalovec 1 ČL
podrcený
škrob 50 g
kukuřičný
nakrájeného na kostičky
Campari
sladký červený
Na sníh

Postup

1

Ze dvou pomerančů oloupejte kůru (pouze horní vrstvu bez bílé části) a ze všech vymačkejte šťávu, měli byste získat 160 ml. Z jednoho citronu oloupejte kůru stejným způsobem jako u pomerančů a všechny citrony vymačkejte, abyste získali 100 ml citronové šťávy. Šťávu z obou citrusů vlijte do rendlíku, přidejte oba druhy kůry, semínka koriandru, jalovec a 150 ml vody. Přiveďte k varu, pak sundejte z plotny, přiklopte a nechte louhovat.

2

Křehké těsto rozmotejte a vyložte jím dno i stěny kulaté koláčové formy o průměru 20 cm a hloubce 4 cm (ideální je forma s odnímatelným dnem). Zhruba 2 cm těsta nechte přesahovat z okrajů, zbytek odkrojte. Vložte do chladu na 45 minut a zapněte troubu na 200°C (horkovzdušnou na 180°C).

3

Propíchejte těsto na dně formy vidličkou, vyložte pečicím papírem a zatižte (např. suchými fazolemi). Pečte 15 minut, pak sundejte papír se zátěží, vraťte do trouby
a pečte dalších 10–15 minut dozlatova.

4

Vyndejte koláč z trouby a odřežte malým zubatým nožíkem přesahující okraje těsta. Hotový korpus nechte zcela vychladnout.

5

Připravte krém. Sceďte šťávu z citrusů přes sítko do rendlíku a zahřívejte. Kukuřičný škrob smíchejte s 4 lžícemi studené vody na hladkou kašičku. Zvyšte plamen a rychle metlou vešlehejte do citrusové šťávy kašičku ze škrobu. Pak opět oheň stáhněte, šlehejte metlou a vařte 2–3 minuty, až směs zhoustne. Odstavte z plotny, nechte chvilku zchladnout a přidejte 150g krupicového cukru, žloutky, máslo, campari a vermut a společně zašlehejte. Vlijte na korpus a uložte na 1 hodinu do lednice.

6

Když je náplň ztuhlá, připravte sníh. Bílky a cukr vložte do nerezové nebo skleněné mísy. Mísu posaďte na hrnec s jemně vařící vodou tak, aby těsně přiléhala, ale nedotýkala se hladiny. Zahřívejte a metlou 5 minut šlehejte bílky do pěny, až začnou houstnout. Sundejte misku z hrnce a elektrickým šlehačem došlehejte sníh dotuha. Naneste sníh na koláč a opalte cukrářskou pistolí, nebo dejte na pár minut zapéct pod gril a servírujte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/12

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...