Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kotlety s houbami a kaštanovo-smetanovou omáčkou
Kotlety s houbami a kaštanovo-smetanovou omáčkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kotlety s houbami a kaštanovo-smetanovou omáčkou

5/5 Počet hodnocení: 2
Do 90 minut Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3748 kcal
Bílkoviny 124 g
Sacharidy 252 g
Tuky 216 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dokonalejší podzimní oběd než jsou kotlety s houbami a kaštanovo-smetanovou omáčkou byste hledali jen těžko. Pokrm obsahuje téměř vše, co máme na závěru podzimu tolik rádi – houby, jedlé kaštany, jablka a smetanovou omáčku...

Suroviny

olivový olej 2 PL
kotleta 4 ks
vepřové kotlety s kostí, každá o váze 250 g
sůl
pepř
čerstvě mletý
brandy 100 ml
na klínky
červené, na klínky
celé, hnědé
kaštany 100 g
oloupané, předvařené či pečené
hřibovité, namočené předem do vody tak, aby byly těsně ponořené
šalvěj 6 lístků
Na omáčku
nakrájená najemno
řapíkatý celer 2 ks
nakrájený najemno
česnek 2 stroužky
na plátky
tymián 4 snítky
vývar kuřecí 250 g
kaštany 100 g
oloupané, předvařené či pečené
nejméně 33%

Postup

1

Na velké žáruvzdorné pánvi či v pekáčku rozehřejte olej. Kotlety osolte a opepřete a opékejte je 3–4 minuty z každé strany dozlatova, poté je přendejte na talíř. Deglazujte: do horké pánve vlijte brandy a spláchněte tak všechny přípečky, ty nejpřichycenější seškrábněte vařečkou. Část brandy prudce odvařte, zbytek slijte do mističky a dejte stranou.

2

Pánev vraťte na oheň a přidejte do ní polovinu másla. Až máslo zpění, přidejte klínky cibule, jablka a žampiony a 6 minut restujte, až všechno zezlátne. Odložte stranou. 

3

Na omáčku v rendlíku rozehřejte zbylých 40 g másla, přidejte nasekanou cibuli a řapíkatý celer, česnek, bobkový list a tymián. Lehce osolte a zvolna opékejte, až zelenina zkaramelizuje. Vlijte uchovanou šťávu z deglazování pánve a pět minut vařte, až tekutina zhoustne do sirupovité konzistence. Pak vlijte vývar a vsypte polovinu kaštanů. Namočené houby slijte a dejte stranou a tekutinu z hub přilijte do omáčky. Přiveďte k varu, pak ztlumte a nechte bublat 20 minut. 

4

Vyjměte z omáčky koření a rozmixujte se smetanou ponorným mixérem dohladka. Strouhněte do omáčky muškátový oříšek, dosolte, dopepřete.

5

Troubu rozehřejte na 190°C. Do velké pánve s červenou cibulí, jablkem a žampiony vraťte zpátky odložené kotlety i se šťávou, kterou pustily. Zalijte kolem masa omáčkou, vložte zbylé kaštany a odložené namočené lesní houby. Přidejte lístky šalvěje, zakryjte alobalem a vložte do trouby na 30 minut. Následně odkryjte a ještě cca 10 minut pečte nezakryté.

6

Podávejte s bramborovou kaší, polentou nebo jen s pečivem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/11

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...