Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Krémová houbová polévka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.8/5 Počet hodnocení: 44
Do hodiny Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1616 kcal
Bílkoviny 55 g
Sacharidy 126 g
Tuky 81 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Luxusní krémová houbovka vám v prvních chladných dnech přijde vhod!

Suroviny

houby 600 g
směs čerstvých hub, nejlépe lesních
slunečnicový olej 2 PL
oloupaná a nakrájená na plátky
řapíkatý celer 2 ks
nakrájený na plátky
česnek 3 stroužky
nakrájené na plátky
petrželka 1 svazek
hladkolistá – listy a stonky zvlášť, nasekané + na ozdobení
tymián 3 snítky
odrhnuté lístky, nebo více
vývar kuřecí 1,5 l
či zeleninový
sůl
pepř
čerstvě mletý
+ navíc na ozdobení
čerstvý, k podávání

Postup

1

Houby očistěte, ze žampionů, růžovek a jiných podobných hub oloupejte kloboučky, u hřibovitých hub s tmavými rourkami zvažte jejich odstranění, aby polévka nebyla moc tmavá.

2

Houby nakrájejte na plátky, malé lišky nechte v celku.

3

V hrnci na středním plameni rozehřejte olej, přidejte cibuli, řapíkatý celer, česnek, stonky petrželky, snítky tymiánu a houby. Osolte, přiklopte a zvolna duste doměkka.

4

Odložte 4 lžíce houbové směsi. Zbytek hub v hrnci zalijte vývarem a přiveďte k varu. Ztlumte a vařte 15 minut.

5

Podle potřeby dosolte, opepřete a rozmixujte dohladka. Vmíchejte smetanu, přiveďte zpátky k varu a ihned vypněte.

6

Polévku podávejte v miskách, ozdobenou lístky petrželky a odloženými houbami. Ozdobte smetanou a doplňte opečenými plátky chleba, na které můžete navršit část odložených hub.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/10

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...