Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kuře s podzimním ovocem a ořechovou nádivkou
Kuře s podzimním ovocem a ořechovou nádivkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kuře s podzimním ovocem a ořechovou nádivkou

5/5 Počet hodnocení: 4
Do dvou hodin Velmi snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3242 kcal
Bílkoviny 136 g
Sacharidy 279 g
Tuky 167 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Díky hruškám, hroznovému vínu i švestkám má pokrm nasládlou chuť, což vyvažuje zemitější chuť jater. Díky kroupám je i v nádivce do čeho kousnout, ale pokud nemáte tyto obiloviny v lásce, můžete použít vařenou rýži nebo ještě jemnější kostičky bílého pečiva. Tohle pečené kuře budete k nedělnímu obědu během podzimních měsíců pect zas a znova. 

Suroviny

Na nádivku
opražené nasucho
slanina 100 g
nakrájená nadrobna
naškrábaná nebo umletá
ječné kroupy 80 g
uvařené doměkka
tymián 1 PL
odrhnuté lístky + pár snítek navíc
česnek 3 stroužky
prolisované
sušené švestky 70 g
nakrájené nadrobno
sůl
pepř
čerstvě mletý
Na kuře
kuře 1 ks
větší
vývar kuřecí 250 ml
nebo voda
máslo 100 g
+ trochu navíc na hrušky
oloupaná a přepůlená
česnek 1 palice
rozříznutá
pevná
červené, bezsemenné, rozdělené na malé trsy o pár kuličkách (může být i méně vyzrálé)

Postup

1

Předehřejte troubu na 190°C. Ořechy nasekejte nahrubo a přidejte k ostatním přísadám na nádivku. Osolte, opepřete a dobře promíchejte. Osolte a opepřete také kuře. Nádivkou nacpěte kuře zevnitř a otvor zajistěte párátky nebo sešijte. Kuřeti svažte nohy kuchyňským provázkem.

2

Maso položte do pekáče prsíčky nahoru, kolem nalijte vodu nebo vývar. Kuře poklaďte kousky másla a obložte rozkrojenými šalotkami a rozříznutými palicemi česneku. I na šalotky a česnek položte pár tenkých plátků másla a přidejte několik snítek tymiánu. Vložte do trouby a odkryté pečte dozlatova cca 1,5 hodiny. Během pečení několikrát přelijte výpekem.

3

Třicet minut před koncem pečení rozehřejte na pánvi trošku másla. Hrušky rozkrojte a opečte řeznou stranou dolů. Pak přidejte do pekáče ke kuřeti spolu s trsy hroznového vína. Hrušky by měly pečením změknout a hrozny trochu zkrabatět. 

4

Před podáváním nechte 10 minut odpočívat. Zdobte snítkami čerstvého tymiánu, naporcujte a jezte třeba s bagetou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/10

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...