Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Květákový krém
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 137
Do 45 minut Snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2706 kcal
Bílkoviny 96 g
Sacharidy 307 g
Tuky 105 g
Vláknina 45 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V prvních chladných dnech vám květákový krém přijde vhod. Na rozdíl od klasické květákové polévky tato je krémová, zjemněná šlehačkou a před servírováním ji doplňte o křupavé růžičky květáku. Brambory polévku příjemně zahustí, přitom na chuti je vůbec nepoznáte.

 

Suroviny

nadrobno
česnek 2 stroužky
podrcený
tymián 3 snítky
čerstvý (nebo 1 lžička sušeného)
květák 1,5 kg
+ 100 g nakrájeného na kousky
moučné, na kousky
vývar zeleninový 750 ml
nebo drůbeží
mléko 500 ml
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 2 PL
jemně strouhaný

Postup

1

Na nízkém plameni rozehřejte v hrnci máslo. Vsypte cibuli a 5 minut ji opékejte, aby změkla.

2

Pak přidejte česnek, tymián a bobkový list a půl minuty až minutu míchejte. Potom vsypte 1,5 kg květáku rozebraného na růžičky a brambory.

3

Zalijte vývarem a mlékem. Zvyšte plamen na střední, přiveďte k varu a vařte tak dlouho, aby brambory a květák změkly (cca 20 minut).

4

Mezitím rozeberte zbývající květák na malé růžičky a smíchejte je s olivovým olejem a parmazánem.

5

Na vysokém plameni zahřejte nepřilnavou pánev a za stálého míchání na ní zprudka opečte květák dozlatova a dokřupava, trvá to asi 2 minuty.

6

Hrnec sejměte z plamene, odstraňte bobkový list a polévku dohladka rozmixujte tyčovým mixérem.

7

Vmíchejte smetanu, osolte, opepřete a hned podávejte ozdobené opečeným květákem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/9

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...