Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Květáková polévka mnoha chutí: 16 receptů pro fanoušky květáku

Květáková polévka mnoha chutí: 16 receptů pro fanoušky květáku
ZDROJ: Apetit

Také milujete květák jako my? Určitě se vás pár najde, a aby také ne – jedná se o mimořádně chutnou a dokonale přizpůsobivou zeleninu. Připravíte ho nejen v trojobalu nebo jako ‚mozeček‘, ale v neposlední řadě z něj uvaříte hned několik variant lahodných polévek!

Při výběru hledejte husté, kompaktní hlávky s krémově bílými růžičkami. Hlávka by měla být na svou velikost těžká a okolní listy by měly být jasně zelené a neměly by vykazovat známky vadnutí. Vyhněte se květáku, který je poškozený nebo jehož růžičky začaly hnědnout. 

  • Zkontrolujte spodní část hlávky. Pokud je měkká, není již čerstvá
  • Pokud květenství začalo žloutnout, je přezrálé. 
  • Mějte na paměti, že velikost květákové hlavy není známkou kvality.

Skladování květáku

Květák by se při skladování neměl omývat vodou. Skladujte ho v chladničce stonkem dolů v otevřeném plastovém sáčku nebo použijte děrovaný plastový sáček. Zabráníte tak nadměrné vlhkosti, která způsobuje rychlejší znehodnocení květáku. Vydrží vám 5 až 7 dní

  • Pokud je květák koupíte v podobě předem nakrájených růžiček, ztrácí svou čerstvost mnohem rychleji. Předkrájené růžičky skladujte maximálně 2 dny. 
  • Vařený květák by se měl v chladničce skladovat 2 až 3 dny
  • Květák můžete zblanšírovat a poté zmrazit a uchovávat v mrazničce až jeden rok.

    S čím květák kombinovat? 

    Pro přípravu polévky je květák ideální zeleninou. Má specifickou, ale zároveň jemnou chuť a v kombinaci s dalšími ingrediencemi z něj vytvoříte mnoho polévkových variací.

    • Pečená červená řepa ve spojení s květákem uchvátí nejen zemitou chutí, ale v krémovém podání i netradiční růžovou barvou.
    • Kurkuma a římský kmín dodají květáku trochu exotiky a se špetkou kajenského pepře vás polévka lépe zahřeje.
    • Do téměř jakékoliv květákové polévky se hodí krutóny, ať už chlebové či s bílého pečiva.
    • Pokud nemáte rádi rozmixované polévkové krémy, květák nechte na kousky a polévku zahustěte např. krupičkou nebo vejci.
    • Aby byla naopak konzistence i chuť polévky co nejjemnější, vlijte do ní před koncem varu smetanu.

    Věděli jste?

    • Bílá hlávka je zbytnělým květenstvím, které obklopují dlouhé zelené listy, které chrání květák před slunečním zářením a zabraňují tak vzniku chlorofylu. Právě proto, že je hlávka chráněna listy, zůstává bílá. 
    • Najdeme však i odrůdy zbarvené do fialova, oranžova nebo do zelena, který se označuje jako římský květák tzv. romanesco.
    • Květák je blízký příbuzný brokolice a můžete ho jíst syrový i vařený.
    • krémovou, nasládlou, lehce oříškovou chuť, a přestože se nejčastěji konzumují růžičky květáku, vhodný ke konzumaci, k přípravě polévky obzvlášť, je i stonek s listy
    • Květák je k dostání celoročně. Největší sezóny jsou obvykle na jaře a na podzim, v závislosti na podnebí.

    Porcování květáku

    • Z květáku odstraňte vnější listy
    • Ostrým nožem odřízněte z hlávky stonek
    • Po odstranění stonku zůstane střed s připojenými růžičkami.
    • Začněte odřezávat růžičky od košťálu, přičemž u každé růžičky ponechte kousek stonku.
    • Zbytek hlávky nakrájejte stejným způsobem a máte perfektní základ na jakoukoliv květákovou polévku.

    Zdroje: RecipeTips, TheKitchn

    Skryt pre seznam
    Autor: marcela.said