Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.5/5 Počet hodnocení: 54
Do hodiny Snadné 16 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6401 kcal
Bílkoviny 102 g
Sacharidy 570 g
Tuky 419 g
Vláknina 43 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Málokdo odolá báječným brownies s bohatou čokoládovou chutí, krustičkou na povrchu a vláčným vnitřkem. Při přípravě bez váhání sáhněte po tmavé čokoládě nejméně se 70 % kakaové hmoty. Kvalitní bílá čokoláda báječně vyrovná její hořkost.

Suroviny

na vymazání formy
mouka
na vysypání formy
tmavá čokoláda 200 g
70%
máslo 250 g
na kostky
vejce 4 ks

Postup

1

Čtvercovou formu o straně 23 cm nebo obdélníkovou o stejné ploše vymažte máslem a vysypte moukou, případně nádobu místo toho vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C.

2

Do jedné mísy nalámejte tmavou čokoládu a do druhé světlou. Ke každé přidejte polovinu másla. Mísy postupně vložte do mikrovlnky a zahřívejte minutu a půl na vysoký výkon; v polovině této doby obsah promíchejte. Čokoládu můžete také rozpustit nad hrncem vroucí vody (neměla by dosahovat ke dnu mísy). Míchejte, aby
se čokoláda dokonale spojila s máslem.

3

Přidejte do každé mísy 150 g cukru a dvě prošlehaná vejce a vše vyšlehejte dohladka. Do tmavé směsi vmíchejte 50 g mouky a do světlé 90 g.

4

Obě těsta po lžících nanášejte do připravené formy. Nepravidelně přitom střídejte pár lžic světlých a pár tmavých, aby vznikla ,záplatovaná struktura. Až zakryjete dno, na tmavé kopečky navršte další vrstvu světlé hmoty a naopak. Zaplněnou formou párkrát protáhněte špejli sem tam, aby byl mramorový efekt dokonalý.

5

Pečte pětatřicet minut, nebo vyčkejte, až prostředek placky sedne a hmota s bílou čokoládou získá lehce zlatavou kůrku. Upečený dezert vyjměte z trouby, nechte úplně vychladnout a pak teprve nakrájejte na šestnáct čtverečků. Ve vzduchotěsné nádobě vydrží tři dny, v mrazáku i měsíc.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/9

Komentáře

30.01.2009 22:22
skvělé, chutnají dětem a skončila v nich rozpuštěná hořká vánoční kolekce
13.07.2010 21:16
výborný recept, doporučujem naozaj použiť kvalitnú čokoládu, hlavne tú tmavú, výsledná chuť aj vzhľad stojí potom za to

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...