Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pajšlouka z králíka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 2
Více než dvě hodiny Snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2306 kcal
Bílkoviny 57 g
Sacharidy 210 g
Tuky 134 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tato vylepšená variace na prostou bílou podkrkonošskou králičí polévku zabodovala na našem focení i u odpůrců králíka.

Suroviny

s hlavou a vnitřnostmi (viz Něco navíc)
pepř celý 10 kuliček
nové koření 4 kuličky
+ na opečení jater
mrkev 1 ks
očištěná a nakrájená na nudličky či nastrouhaná nahrubo
petržel 1 ks
očištěná a nakrájená na nudličky či nastrouhaná nahrubo
celer 100 g
očištěný a nakrájený na nudličky či nastrouhaný nahrubo
sůl
pepř
čerstvě mletý
jablečný ocet
na doladění (nemusí být)
petrželka
jemná kadeřavá nebo hladkolistá

Postup

1

Králičí díly (či jen kosti a odřezky) a vnitřnosti kromě jater dejte do hrnce, zalijte 2 litry studené vody, přidejte celý pepř, nové koření i bobkové listy a přiveďte k varu. Zmírněte oheň a zvolna vařte 1,5–2 hodiny. Po 30–60 minutách můžete vyjmout vnitřnosti a dát je stranou, zatímco zbytek budete dále vařit.

2

Vývar přeceďte do čistého hrnce. Po zchladnutí oberte maso (nezapomeňte na líčka!), vyjměte jazyk, případně i mozeček z hlavy a spolu s vnitřnostmi nakrájejte vše, co chcete dát do polévky.

3

Vývar přiveďte k varu. V pánvi na másle krátce opečte kořenovou zeleninu, přidejte do vývaru, osolte a 10 minut povařte.

4

Mezitím opečte v pánvi na másle králičí játra, aby nebyla uvnitř krvavá. Odložte je. 

5

Ve smetaně důkladně rozmíchejte hladkou mouku, vlijte a vmíchejte ji do vývaru s povařenou zeleninou a pár minut vařte na mírném ohni. Přidejte vnitřnosti a maso. Nakonec polévku dosolte a podle chuti dolaďte octem. Podávejte ozdobené nakrájenými játry, pepřem a petrželkou.

NĚCO NAVÍC
My jsme připravili vývar z přední části králíka s hlavou (zbytek jsme zužitkovali jinak), ale lze použít jen kosti z pečínky, odřezky a zbytky po vykosťování apod. Čím více máte k dispozici vnitřností – hodí se plíce, ledvinky, játra, srdíčko –, tím méně potřebujete kostí a masa. Ideální je shromáždit (třeba i v mrazáku) vnitřnosti (0,6–1 kg) a hlavy z více králíků.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/3

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...