Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pečená krkovice se špenátem z kedlubnového listí
Pečená krkovice se špenátem z kedlubnového listí
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pečená krkovice se špenátem z kedlubnového listí

5/5 Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4386 kcal
Bílkoviny 260 g
Sacharidy 232 g
Tuky 257 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Krkovice se špenátem a bramborovými knedlíky či šťouchanými bramborami je tradičním nedělním obědem, na kterém si pochutnají všechny generace. My tentokrát „špenát“ připravili z kedlubnového listí a jsme nadšení! Kedlubnové listy už nikdy nevyhazujte, naučíme vás je využít tím nejlahodnějším způsobem.

Suroviny

v celku bez kosti
sůl
pepř
čerstvě mletý
kmín 1 ČL
česnek 5 stroužků
drcený
Na špenát
špenát 5 hrstí
ještě lépe kedlubnové listí, zbavené stonků a pokrájené
nakrájená nadrobno
česnek 2 stroužky
sůl
Na brambory
oloupané
slanina 100 g

Postup

1

Předehřejte troubu na 140 °C. Krkovici osolte, opepřete, posypte kmínem a důkladně ji ze všech stran potřete česnekem. Maso posaďte na kostičky cibule do pekáče, přidejte sádlo, podlijte hrnkem horké vody a pečte do změknutí asi tři hodiny.

2

Kedlubnové zelí pokrájejte na drobné nudličky. V hrnci rozehřejte máslo a orestujte na něm cibuli dosklovita, přidejte česnek a poté i kedlubnové lupení. Zvolna vše opékejte, ke konci podlijte smetanou a duste doměkka. Dochuťte solí.

3

Brambory uvařte v osolené vodě doměkka. Slaninu nakrájejte na kostičky a vypečte dokřupava. Brambory slijte, přidejte máslo, slaninu (bez tuku) a rozšťouchejte nahrubo. Podávejte s masem a kedlubnovým lupením.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/6

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...