Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Špagetová dýně zapečená se sýrem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 62
Do hodiny Snadné Na 4 porce

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1871 kcal
Bílkoviny 92 g
Sacharidy 49 g
Tuky 143 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Znáte špagetovou dýni? Ne? Tak to vás musíme seznámit. A to konkrétně s tímto receptem na zapečenou špagetovou dýni se sýrem. Je rychlá, skvělá a naprosto úžasná. Naplněnou dýni po upečení promíchejte, abyste propojili její ‚špagetová vlákna‘ s rozpečeným sýrem.

Suroviny

špagetová, menší
bazalkové pesto 4 PL
+ k podávání
oregano 1 ČL
sušené
povoleného a dobře vyždímaného
ricotta 125 g
sůl
pepř
čerstvě mletý
chilli sušené 1 špetka
nebo podle chuti
nastrouhaného (nebo jiného tvrdého, chuťově výrazného sýra)
nastrouhané
tymián
čerstvý, lze nahradit oreganem, na ozdobu

Postup

1

Rozpalte troubu na 220 °C. Špagetové dýně rozřízněte napůl (pozor, jde to ztuha, můžete si pomoci tak, že dýni vložíte na 3 minuty do mikrovlnné trouby, kde mírně změkne) a vydlabejte semínka.

2

V míse smíchejte smetanu, pesto, povolený a vyždímaný špenát a ricottu. Ochuťte solí, pepřem a chilli vločkami. Nakonec vmíchejte 100 g nastrouhaného gruyèru (nebo jiného sýra) a polovinu nastrouhané mozzarelly.

3

Všechny 4 poloviny dýně vložte do nižšího pekáčku řeznou stranou nahoru, osolte je a opepřete. Zbytek gruyèru rozprostřete do vydlabaných středů, pak na dýně rovnoměrně navrstvěte mix smetany, pesta, špenátu a sýrů. Povrch posypte zbytkem mozzarelly. Zakryjte pekáček volně alobalem a vložte do trouby.

4

Pečte 20 minut, pak sundejte alobal a pečte další 20 minut, dokud není dužina dýní měkká a sýr zlatavý a bublající.

5

Vyjměte, nechte 5 minut stát, pak vidličkou rozrušte dužinu tak, aby vznikly charakteristické třásně (špagety) a dužina se promíchala se sýrovou náplní. Posypte tymiánem nebo oreganem a podávejte s dalším pestem na případné pokapání.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/1

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...