Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Ajoblanco
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1104 kcal
Bílkoviny 15 g
Sacharidy 7 g
Tuky 109 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Studené španělské polévce ajo blanco se někdy přezdívá ,bílé gazpacho‘. Její původ sahá až do dob starověkého Říma a dnes se jedná o tradiční andaluský pokrm.

Suroviny

chleba bílý 4 plátky
den starý, kvalitní
česnek 2 stroužky
oloupané
sůl mořská
olivový olej panenský 5 PL
+ navíc k podávání
sherry ocet 3 PL
lze nahradit červeným vinným octem
voda 4 hrnky
viz Něco navíc
opražené, k podávání
jedlé květy
k podávání, lze nahradit čerstvým ovocem (například hroznovým vínem)

Postup

1

Střídky chleba namočte do 1–2 hrnků vody a nechte vsáknout. V mixéru mezitím rozmixujte mandle a česnek.

2

Vodou nasáklý chléb vyždímejte a přidejte do mixéru, osolte a opět rozmixujte. Postupně přilévejte olej a ocet. Nakonec přidejte vodu – zvolte množství podle toho, jak chcete mít polévku hustou (jde o přibližně 4 hrnky) a rozmixujte dohladka.

3

Podle chuti dosolte a dokyselte octem, pak dejte chladit do lednice zhruba na 2 hodiny.

4

Polévku podávejte vychlazenou, ozdobenou dalším olivovým olejem, opraženými mandlemi a květy nebo čerstvým ovocem.

NĚCO NAVÍC
Vodu použijte nejlépe pramenitou, filtrovanou nebo alespoň převařenou a vychladlou kohoutkovou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/7

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...