Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Sušenky s kousky čokolády (cookies)
Sušenky s kousky čokolády (cookies)
ZDROJ: BBC Good Food
sdílet:

Sušenky s kousky čokolády (cookies)

4/5 Počet hodnocení: 162
Do 30 minut Velmi snadné Na 30 kusů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2739 kcal
Bílkoviny 44 g
Sacharidy 312 g
Tuky 141 g
Vláknina 27 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Snadný recept na měkké sušenky s vláčným středem, zlatými okraji a lahodnými kousky čokolády, které udělají dojem na rodinu i přátele. Cookies upečte raději hodně, protože budou mizet rychlostí blesku.

Suroviny

máslo 150 g
solené, změklé (nebo klasické máslo vyšlehané se 4 g soli)
třtinový cukr muscovado světlý 80 g
vanilkový extrakt 2 ČL
vejce 1 ks
velikosti L
sůl ¼ ČL
čokoládové pecičky 200 g
nebo tmavá čokoláda nasekaná na kousky

Postup

1

Troubu předehřejte na 190 °C a dva plechy vyložte pečicím papírem.

2

Do mísy dejte změklé solené máslo a oba druhy cukru a vyšlehejte do pěny.

3

Vmíchejte 2 lžičky vanilkového extraktu a 1 velké vejce.

4

Do mísy prosejte hladkou mouku, jedlou sodu a sůl a vařečkou promíchejte.

5

Přidejte 200 g čokoládových peciček nebo kousků čokolády a dobře promíchejte.

6

Lžičkou dělejte na vyložené plechy malé kopečky. Těsto by mělo vystačit na cca 30 sušenek.

7

Pečte je 8–10 minut, dokud nejsou na okrajích světle hnědé a uprostřed stále mírně měkké, pokud je zmáčknete.

8

Nechte sušenky chladnout několik minut na plechu. Poté je přendejte na mřížku a nechte zcela vychladnout.

NĚCO NAVÍC

  • Zmražení sušenek – pokud jste sušenky zamrazili, vyjměte je a rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Po rozmrznutí je vložte do trouby vyhřáté na 190 °C a zahřívejte 2-3 minuty, aby zkřehly. Nenechávejte je tam příliš dlouho, jinak se vysuší.
     
  • Uchování těsta – syrové těsto můžete uchovávat v uzavřené nádobě v lednici až dva týdny. Stačí vyjmout část těsta, dát ho na plech vyložený pečicím papírem a před pečením ho nechat 5 minut ohřát na pokojovou teplotu.

Fotografie a recept převzaty z BBC Good Food.

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...