Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Švédský salát
ZDROJ: Moje Gotowanie
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 5
Do 30 minut Velmi snadné Na 8 sklenic o objemu 500 ml

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7448 kcal
Bílkoviny 24 g
Sacharidy 1713 g
Tuky 21 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Švédský salát z okurek, cibule a červené a žluté papriky je neuvěřitelně lahodný. Nejlepší je použít čerstvé malé okurky, takže je nejlepší ho připravit v létě. Je to jedna z těch zavařenin, které by neměly chybět v naší domácí spíži. Hodí se k různým masovým i zeleninovým pokrmům. 

Suroviny

nejlepší jsou malé, na zavařování
sůl 150 g
hořčičné semínko 40 g
koriandrová semínka 30 g
voda 2 l
ocet 600 ml
cukr 1,5 kg

Postup

1

Okurky a papriky důkladně omyjte. Oloupejte cibuli. Papriky nakrájejte na tenké proužky, okurky na plátky (neloupejte je) a cibuli na půlkolečka a ta rozeberte na proužky. Zeleninu zalijte vodou a osolte. Promíchejte, aby se vše propojilo. Nechte stát alespoň 2 hodiny. Osušte v cedníku.

2

Sklenice na salát důkladně vyvařte. Do každé z nich dejte po 2 lžičkách koriandru a hořčičných semínek a lžičku nového koření. Naplňte zeleninou na švédský salát (nepěchujte a netlačte ji dolů).

3

Do hrnce nalijte vodu a přidejte cukr. Přiveďte k varu. Odstavte z ohně, přidejte ocet a promíchejte.

4

Sklenice se švédským salátem zalijte lákem a zašroubujte. Zavařujte ve vroucí vodě 20 minut.

NĚCO NAVÍC

  • Pro přípravu švédského salátu použijte čerstvé mleté okurky. Nejlepší je vybírat malé, ty přerostlé mají velká semena a často jsou uvnitř duté.
     
  • Před přípravou švédského salátu namočte nakrájené okurky alespoň na hodinu do vody se solí.
     
  • Náš recept na švédský salát s paprikou lze mírně upravit a přidat do něj také nakrájenou mrkev.
     
  • Při nalévání marinády do sklenic se švédským salátem je třeba pamatovat na to, že marináda by měla být mírně vychlazená.
     
  • Po pasterizaci by se měl švédský salát skladovat v chladné a tmavé místnosti (např. ve sklepě) po dobu maximálně 6-12 měsíců.
     
  • Švédský salát k večeři lze jíst již týden po přípravě.
     
  • Pro přípravu švédského salátu je nejlepší používat nejodizovanou sůl.
     
  • Do klasického švédského salátu se přidává také čerstvý kořen křenu, který dodává celému pokrmu ostrou chuť.

Zdroj: Moje Gotowanie

Související články

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...