Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Okurkový salát 11x jinak

Okurkový salát 11x jinak
ZDROJ: Apetit

V dobách našeho dětství se pod pojmem okurkový salát nejčastěji rozuměla salátová okurka nastrouhaná nahrubo ponořená v sladkokyselé zálivce z cukru, soli a octa. Další obvyklá podoba okurkového salátu spočívala v zálivce z podmáslí, kefíru, zakysané smetany nebo jogurtu. Možností je ale daleko víc!

Okurku máme rádi třeba jen na kolečka nakrájenou a položenou na plátku chleba s pomazánkou, nebo v podobě zeleninových špalíčků s nejrůznějšími dipy, ale také jako součást oblíbených okurkových salátů.

Věděli jste, že jeden zralý kus salátové okurky v sobě skrývá až 95 % vody? Což je skvělé pro doplnění tekutiny v horkých letních dnech, ale také je na to třeba myslet při přípravě salátových zálivek.

  • Obsažená tekutina vzniklou zálivku značně naředí a ztratí požadovanou chuť i vzhled.
  • Abyste tomuto zamezili, nakrájenou nebo nastrouhanou okurku mírně osolte a promíchejte.
  • Nechte ji přibližně 15–30 minut tzv. vypotit přebytečnou tekutinu.
  • Přes síto nebo plátýnko získanou vodu přeceďte a okurku dále zpracujte.
  • Okurkovou tekutinu nevylévejte, byla by to škoda. Je bohatá na již zmíněné vitamíny a minerály, proto ji raději vypijte.

Protože má okurka velmi jemnou chuť, sluší jí kombinace i s výraznějšími dochucovadly. V případě tradičního okurkového salátu se do zálivky přidává sůl, cukr, pepř a také ocet.

  • Místo obyčejného kvasného lihového octa vyzkoušejte jemnější vinný. Salát okyselí podobně, přitom není tolik výrazný.
  • Také můžete vyzkoušet méně známý umeocet. Je mírně kyselý, a poměrně dost slaný. Proto ho do zálivky přidejte ještě dříve než sůl, kterou už pravděpodobně nebudete potřebovat.

Okurkové saláty z dálek

Rozhodně nezůstávejte pouze u klasiky a vrhněte se na salátové recepty, které zavání dalekou Asií či Řeckem.

  • V těch asijských se jako výrazný chuťový prvek používá sojová omáčka nebo sezamová pasta tahini.
  • Netradiční chuť docílíte i použitím citronové nebo limetkové šťávy.

V posledních letech se mezi oblíbené okurkové saláty dostaly i řecké tzatziki. Jedná se o nastrouhanou salátovku s jogurtem, kefírem nebo zakysanou smetanou. Právě během jejich přípravy je důležité odstranit z okurky přebytečnou tekutinu, která mléčné výrobky zbytečně naředí.

  • Středomořský nádech dodá utřený česnek a jemně nasekaný čerstvý kopr.
  • Tzatziki jsou výbornou studenou omáčkou ke grilovaným masům.
  • Hodí se také jako osvěžující náplň do sendvičů nebo chlebových placek.

Pokud milujete bramborový salát, ale na ten tradiční s majonézou nemáte v létě příliš pomyšlení, vyzkoušejte jeho odlehčenou verzi.

  • Místo vařené kořenové zeleniny přidejte na plátky nakrájenou salátovku.
  • Majonézu nahraďte kefírem nebo bílým jogurtem.
  • Přidejte zelenou bylinku – kopr, pažitku, bazalku nebo svěží mátu.
  • Promíchejte s uvařenými a na plátky nakrájenými bramborami, cibulkou a ochuťte pepřem a solí.
  • Během chvíle vytvoříte rychlou večeři nebo odlehčenou přílohu na letní grilování.

Salátová okurka je zelenina s minimem kalorií a vysokým podílem vody. Dále také obsahuje vlákninu a řadu důležitých vitamínů, minerálů i antioxidantů.

  • Konzumace salátové okurky příznivě působí na kůži a vlasy.
  • Údajně zpomaluje stárnutí a také přispívá ke zklidnění nervové soustavy.
  • Díky své nízké kalorické hodnotě je oblíbená i u lidí, kteří chtějí shodit přebytečná kila.

Zdroj: Autorský článek redakce Apetit

Související články

Autor: Lucie Velek