Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Terijaki žebírka s rýží a nakládanou zeleninou
Terijaki žebírka s rýží a nakládanou zeleninou
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Terijaki žebírka s rýží a nakládanou zeleninou

5/5 Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3530 kcal
Bílkoviny 221 g
Sacharidy 306 g
Tuky 183 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Existují dva druhy lidí – ti, kteří jedí žebírka spořádaně příborem, a pak ti, jež se nebojí zašpinit si ruce. Ať už patříte ke kterékoli skupině, ručíme za to, že na terijaki žebírcích si neskutečně pochutnáte. Rýže a nakládaná zelenina jen dokonale podpoří asijské vyznění pokrmu. 

Suroviny

rostlinný olej 1 PL
hovězí žebra 1 kg
masitá
sójová omáčka 100 ml
vývar hovězí 100 ml
zázvor (čerstvý) 25 g
očištěný a nastrouhaný najemno
česnek 4 stroužky
drcený
badyán 1 hvězdička
Na nakládanou zeleninu
rýžový ocet 150 ml
pepř 1 ČL
sečuánský
červená, zbavená semínek a nakrájená nadrobno
mrkev 1 ks
očištěná a nakrájená na tenké plátky (škrabkou nebo na mandolíně)
ředkvičky 1 hrst
nakrájené na tenké plátky
okurka ½ ks
nakrájená na tenké plátky
K podávání
rýže vařená 250 g
koriandr čerstvý ½ svazku
lístky otrhané
sezamová semínka 1 PL
opražená nasucho

Postup

1

Troubu předehřejte na 160°C. V hrnci rozehřejte olej a žebírka na něm opečte dozlatova ze všech stran (pokud jsou v jednom kuse, nařežte je tak, aby se vám do hrnce vešla).

2

Sójovou omáčku mirin, cukr, vývar, zázvor, česnek a hvězdičku badyánu dejte do rendlíku a zahřívejte, aby se cukr rozpustil. Přelijte do hrnce s žebírky a ta otočte tak, aby byla kostí vzhůru. Přilijte vodu tak, aby byla žebírka ponořená, přiklopte poklicí a dejte péct do trouby na cca 3 hodiny.

3

Na nakládanou zeleninu vlijte do rendlíku rýžové víno, přidejte cukr, sečuánský pepř, chilli papričku a 100 ml vody. Zahřívejte, aby se cukr rozpustil. Nechte zcela zchladnout. Zeleninu dejte do misky a přilijte nálev. Nechte několik hodin odstát, nejlépe přes noc.

4

Zvyšte teplotu v troubě na 180°C. Z hrnce sejměte pokličku, seberte tuk a pečte žebra ještě hodinu.

5

Nakládanou zeleninu slijte a promíchejte s horkou rýží. Podávejte s žebírky a zdobte koriandrem a sezamem.

NĚCO NAVÍC
Žebírka kupte nejlépe u řezníka a poproste jej o pěkná, masitá. Z těch ,na polévku‘ se moc nenajíte.

Recept i fotografie převzaty z Olive Magazine.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/2

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...