Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.7/5 Počet hodnocení: 129
Více než hodinu Snadné pro 10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6207 kcal
Bílkoviny 186 g
Sacharidy 586 g
Tuky 329 g
Vláknina 58 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Není nad vůni a chuť doma upečené vánočky – ta dělá u nás ty pravé Vánoce,“ říká naše food stylistka Milena Volfová. Její vánočka je bezkonkurenční. Je totiž upletená z těch nejlepších receptů, které díky své profesi vyzkoušela.

Suroviny

mléko 100 ml
plnotučné
na poprášení
máslo 150 g
změklé
sůl 1 špetka
nastrouhaná, z bio citronu
rozinky 100 g
a směs oříšků, mandlí a brusinek předem namočených v rumu
Na dokončení
vejce 1 ks
mandle plátky 50 g
namočené ve vodě
rum 2 PL
tuzemák

Postup

1

Droždí zalijte malým množstvím mléka, přidejte lžičku cukru, lžíci mouky a nechte vzejít kvásek, trvá to cca 10 minut.

2

Máslo prošlehejte se zbylým cukrem, žloutky, solí, citronovou kůrou i šťávou a vanilkou (ručním šlehačem alespoň 3 minuty, metlou dvakrát tolik).

3

Poté přilijte vlažné mléko a opět prošlehejte. Žloutkovou směs vlijte do prosáté mouky a přidejte vzešlý kvásek.

4

Těsto propracovávejte alespoň 10 minut, až bude hladké a přestane se lepit na vařečku. V průběhu hnětení můžete těsto lehce zaprášit moukou.

5

Pak ho nechte minimálně hodinu kynout přikryté utěrkou, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

6

Do vykynutého těsta přidejte směs rozinek a oříšků, propracujte, rozválejte ho a rozdělte na devět stejných dílů. Z těch vyválejte stejně silné prameny.

7

Vánočku začněte plést rovnou na připraveném plechu vždy od středu – bude pěkně souměrná. Spodní patro upleťte ze čtyř pramenů. Hřbetem ruky s nataženými prsty udělejte doprostřed upleteného copu mělkou rýhu, do které posadíte druhé patro: cop upletený z dalších tří pramenů. Poslední patro upleťte ze dvou pramenů, posaďte jej na druhé patro a konce zahněte pod vánočku.

8

Vánočku nechte na plechu 15–20 minut znovu vykynout.

9

Poté ji potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte mandlovými plátky namočenými ve vodě (při pečení se nespálí).

10

Jednotlivá patra vánočky spíchněte několika špejlemi, aby se vánočka ‚nerozjela‘.

11

Prvních 10 minut pečte v troubě rozehřáté na 200 °C lehce dozlatova, poté snižte teplotu na 160 °C, vánočku přikryjte namočeným pečicím papírem nebo alobalem a pečte ještě asi 45 minut (pro kontrolu vytáhněte jednu ze špejlí).

12

Ještě horkou vánočku ihned potřete rumem smíchaným se 3 lžícemi vody a moučkovým cukrem (vánočka musí zasyčet) – bude se krásně lesknout a vonět.

TIPY & TRIKY

  • Do těsta můžete přidat i lžíci rumu.
  • Vánočce stačí i jedna kostka (42 g) droždí; bude hutnější a pomaleji kyne.
  • Směs oříšků, mandlí a sušenéhoovoce můžete vsypat až mezi jednotlivé copy – těsto se vám tak bude při pletení méně trhat.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/12

Komentáře

16.12.2016 22:03

Vánočka je výborná a s těstem se dobře pracuje..

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...