Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Opékaná vánočka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 10
Více než hodinu Velmi snadné 6 x 0,5 kg vánoček

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 24589 kcal
Bílkoviny 615 g
Sacharidy 2789 g
Tuky 1161 g
Vláknina 227 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vánočku připravuje tým šéfcukráře Tomáše Dražského v prosinci každoročně, a hosté Four Seasons ji dokonce dostávají jako výslužku – a ti vaši na tom můžou být úplně stejně!

Suroviny

mouka pšeničná hrubá 1,5 kg
mléko 620 ml
o pokojové teplotě
máslo 620 g
čerstvé, rozpuštěné
sůl 1 ČL
pouze nastrouhaná kůra
pouze nastrouhaná kůra
vejce 1 ks
na potření
mandle 200 g
rozinky 400 g
Na namáčení a opékání
vejce 6 ks
celá
pomerančový likér 100 ml
Grand Marnier
vanilka 1 špetka
mletá
skořice 1 špetka
sůl 1 špetka
na opékání
Na ozdobení
jedlé květy
kandované fialkové květy
K podávání
zmrzlina
oblíbená příchuť

Postup

1

Všechnu mouku, cukr, sůl a citrusovou kůru vložte do kotlíku nebo do zadělávací mísy. Máslo nalijte do vlažného mléka. V něm rozmíchejte droždí a žloutky. Veškeré tekuté přísady nalijte na ty suché a důkladně zpracujte v hladké a nelepivé těsto. Přidejte rozinky.

2

Rozdělte těsto na tolik dílů, kolik vánoček budete dělat. Na velkou vánočku vyválejte devět pramenů a z nich spleťte copy; pletou se ze čtyř, tří a dvou pramenů a začíná se zprostředka. Nebo můžete tak jako my uplést jednodušší třípramenné (snadno se mrazí a hodí se třeba po novoročním obědě). Potřete je rozšlehaným vejcem a o­zdobte mandlemi. Nechte po­dle velikosti ještě půl hodiny až hodinu pořádně vykynout v teple.

3

Troubu předehřejte na 130–140 stupňů, po chvíli zvyšte na 150 stupňů. Vánočku pečte velmi pozvolna, podle velikosti dvě až tři hodiny. Když začne zlátnout, zvyšte teplotu o dvacet stupňů a dopečte ji dozlatova. Před podáváním vánočku nakrájejte na tenké plátky, namáčejte je ve směsi z uvedených surovin a prudčeji opékejte na másle. Podávejte teplé ke zmrzlině; ozdoba z kandovaných kvítků je efektní, voňavá a lahodná.

Tipy Tomáše Dražského

O tu správnou chuť se postará jen pravá vanilka. Lusk rozřízněte ostrým nožem po délce, semínka vyškrábněte a podrťte.
Také kandované (pravé!) kvítky zaručí jemný chuťový zážitek. Vytvoříte je tak, že při mírném varu rozpustíte 150 g cukru a 50 ml vody; případně ovoníte fialkovou esencí. Až vychladne, přidejte hrst omytých květů. Vyjměte a sušte při pokojové teplotě na pečicím papíru.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/12

Komentáře

04.09.2007 13:15
Recept se nachází v č.12/05, str.30