Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vařené hovězí, brambory, zelenina a tatarka
Vařené hovězí, brambory, zelenina a tatarka
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Vařené hovězí, brambory, zelenina a tatarka

3.8/5 Počet hodnocení: 5
Více než dvě hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2552 kcal
Bílkoviny 146 g
Sacharidy 304 g
Tuky 81 g
Vláknina 39 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vařené hovězí, brambory, zelenina a tatarka tvoří dohromady jednoduché, ale přitom krásně barevné a nutričně vyvážené jídlo. Talíř ukazuje porci pro ženu (35 let, 70 kg) se sedavým zaměstnáním, pravidelně sportující. Obsahuje 80 g masa (tj. cca 120 g v syrovém stavu), 250 g brambor, 5 g másla, 70 g fazolek, 100 g řepy, 20 g lupení a 25 g tatarky.

Suroviny

zadní (kýta, popřípadě kližka)
mrkev 1 ks
petržel 1 ks
kousek celeru nebo celerová nať
sůl
pepř
čerstvě mletý + pár kuliček na vaření
K podávání
přílohové
na omaštění brambor
fazolky zelené 280 g
uvařené v páře
vařená
salát 80 g
směs polníčku a rukoly
tatarská omáčka 100 g
pažitka 1 hrst
nasekaná

Postup

1

Maso zalijte v hrnci vodou, aby bylo potopené, přidejte očištěnou zeleninu v celku a kuličky pepře, malinko osolte, přiklopte a přiveďte k varu. Pak zmírněte oheň a zvolna vařte, aby maso změklo (cca 2,5 hodiny). Použijete-li tlakový hrnec, máte hotovo zhruba za 1 hodinu.

2

Nakrájené maso podávejte s bramborami zlehka omaštěnými máslem, fazolkami, řepou, salátovými listy a tatarkou s trochou pažitky.

NĚCO NAVÍC
Vývar, případně i vyvařenou zeleninu či zbylé maso uchovejte a použijte příště jako základ polévky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/11

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...